Müftünün dış görünüşü, Kırım Tatarlarının kimliğinin ve kültürel mirasının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu görünüş halkın tarihi, gelenekleri ve sanatının zenginliğini bünyesinde barındırıyor. Kırım Tatarlarının dini kıyafetlerin anlamını ve sembolizmini tanıtmak amacıyla Kırım Müslümanları Dini İdaresi, Kıyiv’de Kırım Tatar Başmüftüsünün modern kıyafetlerinden oluşan sergi düzenledi.
Kırım Tatar Baş Müftüsünün modern kıyafetlerinden oluşan sergi, 3 Ekim’de Kıyiv’de faaliyet gösteren Kırım Evi’nde tanıtıldı. Etkinliğe Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Müslümanları Dini İdaresi Başkanı, Müftü Ayder Rüstemov, Kırım Evi müdürü, yönetmen ve oyuncu Ahtem Seytablayev ve Ukrayna Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Alim Alimov, tasarımcı, yönetmen Leniye İbragimova katıldılar.
Kırım Haber Ajansına sergi hakkında bilgi veren Kırım Müslümanları Dini İdaresi Başkanı, Müftü Ayder Rüstemov, “Söz konusu dini kıyafet, bu sadece bir giysi değil, bu mirasımızın yeniden canlanmasına sağladığımız kültürel katkımızdır. İçinde çok fazla sembolizm gömülüdür. Gömleğin yakası minareyi, üç çizgisi ise tevhid inancını, Allah yolunda mücadeleyi ve ölümü simgelemektedir. Çok fazla sembolizm var.” dedi.
KIYAFETLER UZUN ARAŞTIRMA SONUCUNDA HAZIRLANDI
Kırım Tatar tasarımcı Leniya İbragimova, Kırım Tatar Baş Müftüsünün modern kıyafeti tasarımını oluşturma fikrinin Müftü Ayder Rüstemov’a ait olduğunu belirterek, “Bir görsel aracılığıyla insanlara bilgi aktarma fikri onun (Müftü Ayder Rüstemov) aklına geldi. Bu teklifle bana geldiğinde, fikrini çok beğendim. Bu çok önemli bir konu. Bildiği kadarıyla yaklaşık son 200 yıl boyunca din adamlarına yönelik Kırım Tatar kıyafetlerimiz yoktu.” ifadelerini kullandı.
Kıyafetin hazırlanmasının tarihsel açıdan önemli bir olay olduğunu ve bunun için ayrıntılı bir şekilde hazırlık yaptığını belirten tasarımcı, “Gravürler, metinler, fotoğrafları inceleyerek 1800'lü yıllarda Kırım Hanlığı ve Osmanli İmparatorluğu kıyafetleri konusunda uzun süre araştırma yaptım. Ve sonra araştırmalarıma dayanarak bu kıyafeti tasarladım. Kıyafet günümüze ve geleceğe ithaf edilmiştir, ancak Kırım Tatar kıyafetinin ana ilkeleri korunmuştur.” dedi.
TAŞEVA: "ASIRLIK GELENEKLERİMİZ TEKRAR KAZANIYORUZ"
Sergi çerçevesinde düzenlenen panelde konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilcisi Tamila Taşeva, sergini önemine dikkat çekerek, “Bu aslında sadece kültürümüzü koruma meselesi değil, aynı zamanda Müslüman olan Kırım Tatarlarının asırlık geleneklerinin yeniden kazanma ve sürdürme meselesidir. Kırım Tatarları için Kırım Başmüftüsü şahsiyeti büyük önem taşıyor. Geleneklerimizin devamlılığından bahsedecek olursak bizim için bu Kırım'daki kilit isimlerinden biridir. Bu yüzden savaşa rağmen bugün bunun yapılması çok önemli. Çünkü din, maneviyat, kimliğimiz çok önemli.” dedi.
Öte yandan KTMM Başkanı Refat Çubarov, “Kırım’a geri dönerken Rus barbarlarından arındırılmış yeni hayata farklı alanlarda birçok yenilik getireceğiz. Hem müftü hem imamlar ve diğerleri yarımadaya boş elle dönmeyecek.” değerlendirmesinde bulundu.