Kıyiv'de "Kırım İçin" sergisi açıldı

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yılı çerçevesinde yapılan etkinlikler kapsamında “Kırım İçin” isimli sergi açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2024 21:15
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2024 21:15
https://www.qha.com.tr/

Eli kanlı diktatör Josef Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944 tarihinde vatanlarından sürgün edilen Kırım Tatarlarının acısı dinmiyor. Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yıl dönümünde Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği Ofisinde “Kırım İçin” (Qırım İçün) başlıklı sergi açıldı.

Kırım Tatar halkının trajik geçmişine dikkat çekmek, Rusya’nın Ukrayna'nın yerli halklarına karşı işlediği suçları gündeme getirmek amacıyla düzenlenen sergide Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin ve Kırım Tatar ressam Fatima Osmanova başta olmak üzere ünlü Ukraynalı sanatçıların eserleri sergileniyor.

Sergi açılışında konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Tamila Taşeva, Putin rejiminin Sovyetler Birliği'nin totaliter geneleklerini sürdürdüğünü vurgulayarak, “Rusya, Kırım Tatarlarının melez sürgününü gerçekleştiriyor. 1944 yılında olduğu gibi hayvan vagonlarında değil ama sivilleri ve çocukları yasa dışı olarak Kırım’ın dışına sevk ediyor. Kırım Tatarları yine evlerini terk ederek baskılardan ve seferberlikten kaçmak zorundalar.” dedi.

Rusya’nın şu anda da işgal altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarının evlerinde aramalar yaptığı, haklarında düzmece davalar açarak Kırım Tatarlarını haksız yere hapse attığını hatırlatan Taşeva, “2014 yılından bu yana, Kırım'da siyasi güdümlü soruşturma kapsamında 218 Ukrayna vatandaşı gözaltına alındı, bunların 133'ü Kırım Tatarı. Siyasi tutsaklar Kırım veya Rusya’daki cezaevlerinde alıkonuluyor.” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Taşeva, Kırım Tatarlarının karşılaştığı zorluklara rağmen kimliklerini, kültürlerini ve geleneklerini koruyabildiklerine dikkat çekti.

Serginin organizatörü, Kırım'ın Bilişsel İşgalden Arındırılması Konseyi üyesi Mavile Halil yaptığı konuşmada dünyanın dört bir yanına dağılmış olmalarına rağmen Kırım Tatarlarının tarihlerini hatırladığını ve geleneklerini korumaya çalıştığını belirterek, “Kırım Tatarları nesilden nesile aktarılan pek çok şeyi ailelerinde saklıyor, bir kısmını müzelere bağışlıyorlar.” dedi.

Sanat eserleri yanı sıra sergide Kırım’dan getirilen Kırım Tatarlarına ait antik ev eşyaları, kıyafetler ve 18. yüzyıla ait bir Kur'an-ı Kerim sergileniyor. Ayrıca sergi çerçevesinde savaş konulu bir enstalasyon, Kırım Tatar askerlerin portreleri ve onların hikayeleri ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Sergi 26 Haziran 2024'e kadar devam edecek.