Kırımoğlu: Rusya'nın BM himayesine devredilmesi uygun olacaktır

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski’nin Kırım önerisini yorumlayan Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım yerine, uygar ve demokratik ülke haline getirilmesi amacıyla Rusya’nın birkaç yıllığına BM’nin yetkisi altına devredilmesi gerektiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 18:15
https://www.qha.com.tr/

Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski’nin Kırım'ın Birleşmiş Milletler (BM) yetkisi altına verilmesi gerektiği konusundaki önerisini değerlendirdi. Kırımoğlu, “Rusya'nın birkaç yıllığına BM’nin yetkisi altına devredilmesinin daha uygun olacaktır. Çünkü başka türlü bu ülke büyük ihtimalle hiçbir zaman uygar ve demokratik olamayacak." ifadelerini kullandı.

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski’nin Kırım konusundaki önerisini basın mensuplarına değerlendiren Kırımoğlu, Sikorski'yi uzun yıllardır tanıdığını kaydederek, “Ülkemizin dostu olduğundan hiç şüphem yok. Kimseyi tehdit etmeyen, barışçıl bir ülkede, bu kadar cana mâl olan, bu kadar yıkıma neden olan kanlı savaşın sona ermesini istediğinden eminim. Ancak bu savaşı sona erdirmek için önerdiği önlemler bana adalet ve uluslararası hukuk ilkelerine uygun görünmüyor." dedi.

"ULUSLARARASI HUKUK NORMLARI İŞGALCİNİN KAYITSIZ ŞARTSIZ GERİ ÇEKİLMESİNİ GEREKTİRİYOR"

Uluslararası hukuk normlarına göre, silahlı işgal ve işgalcinin işgal altındaki topraklarda sözde referandum düzenlemesi yoluyla ülkeler arasındaki sınırların değiştirilmesine izin verilmediğini vurgulayan Kırımoğlu, “Ayrıca bu normlar, işgalcinin askerlerini kayıtsız şartsız işgal ettiği topraklardan geri çekmesini, ayrıca saldırganlık sorumluluğunu üstlenmesini ve saldırıya uğrayan ülkeye verilen zararın tazmin edilmesini gerektiriyor.” şeklinde konuştu.

Kırım Tatarlarının millî lideri, Radislav Sikorski'nin, Kırım'ın Rusya için sembolik bir önem taşıdığı gerekçesiyle, işgal altındaki Yarımada’nın Ukrayna'ya geri verilmemesi gerektiğine dair argümanlarının şaşkınlık yarattığını belirtti. Kırımoğlu, şayet farklı ülkeler, tarihi veya kültürel nedenlerle başkalarının topraklarını ele geçirmeyi haklı görmeye başlarsa ve uluslararası toplum buna göz yummaya devam ederse, dünyanın çok yakında savaş alanına dönüşebileceğini ifade etti.

"İŞGAL EDİLEN TOPRAK EN KISA SÜREDE İADE EDİLMELİ"

“Bu nedenle dünya toplumunun görevi, çalınan ve işgal edilen bölgelerin işgalci açısından ne kadar değerli olduğunu bulmak değil, çalınan toprakların olan en kısa sürede iade edilmesini ve suçlunun uluslararası ceza mahkemesinde yargılanmasını sağlamak için her türlü çabayı göstermektir. Bu hem saldırıya uğrayan ülkenin hem de tüm dünya toplumunun çıkarınadır.” diyen Kırımoğlu, Kırım’da 20 yıl sonra BM himayesinde Yarımada'nın gelecekteki statüsüne ilişkin referandum yapılması teklifinin de kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, bir ülkede referandumların, ihtiyaç duyulması halinde yalnızca o bölgenin yasal sahibi olan ülke tarafından yapılabildiğini ve BM ya da diğer uluslararası kuruluşların yalnızca şeffaflığı ve adilliği korumak için oylamalara gözlemcilerini gönderebildiğini hatırlatarak, “Aslında Rusya’nın bir kaç seneliğine BM’nin himayesi altına devredilmesi çok uygun olurdu. Çünkü en azından birkaç yıl boyunca yabancı yönetim uygulanmadıkça bu ülke büyük olasılıkla hiçbir zaman uygar ve demokratik olmayacaktır. Bu arada, İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden sonra birkaç yıl boyunca yabancı idare tarafından yönetilmesi Almanya'nın faşist ideolojiden kurtulmasını ve en demokratik ülkelerden biri haline gelmesini sağlamıştır.” dedi.

YERLİ HALKIN FİKRİ GÖZARDI EDİLEMEZ

Sikorski'nin, uluslararası hukuk normlarına göre kendi topraklarında devredilemez kendi kaderini tayin hakkına sahip olan Kırım'ın yerli halkından bahsetmemesinin de şaşırtıcı olduğunu kaydeden Kırımoğlu, “Bilindiği üzere yerli halk, demokratik olarak seçilmiş temsilci organları olan Kırım Tatar Milli Meclisi aracılığıyla, işgalin sona ermesi ve Kırım'ın Ukrayna'ya iadesi konusunda kararlı bir şekilde ısrar ediyor. Bu yüzden de Kırım Tatarları işgalcilerin en büyük ve en acımasız baskılarına maruz kalıyor.” açıklamasında bulundu.

"KIRIM, BM YETKİSİ ALTINA GİREBİLİR"

Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, bu sene 20.'si düzenlenen Yalta Avrupa Starteji Forumu'ndaki konuşmasında Kırım'ın Birleşmiş Milletler (BM) yetkisi altına girmesini önerdi. Sikorski, "Kimlerin yasal olarak ikâmet ettiğini kontrol ettikten sonra adil bir referandum hazırlamak üzere Kırım'ı BM yetkisi altına alabiliriz ve oylamayı 20 yıl erteleyebiliriz." dedi.