Kırımoğlu: Kırım Rusya ile bir pazarlık kozu olmayacak!

Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Platformu'nun 4. Liderler Zirvesi yaptığı konuşmada Kırım’ın Rusya ile yapılan sözde barış müzakerelerde bir takas kozu olamayacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 22:12
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 22:12
https://www.qha.com.tr/

Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak amacıyla uluslararası çabaları birleştirmek için başlatılan Kırım Platformu'nun 4. Liderler Zirvesi, bugün Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de gerçekleşti.

60’tan fazla ülkeden temsilcinin katılımıyla hibrit formatta düzenlenen zirvede, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, geçici olarak işgal edilen bölgelerin yeniden entegrasyonu, Karadeniz’deki güncel durum ile Rusya tarafından alıkonulan sivil esirlerin serbest bırakılması konuları ele alındı.

Türk dünyasının yaşayan efsanesi, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, zirvede yaptığı konuşmada Kırım’ın işgalden kurtarılması konusunun devamlı olarak uluslararası gündemde olmasının önemine vurgu yaptı.

Kırımoğlu,“Ukrayna Cumhurbaşkanı, 2021 yılında düzenlenen Birinci Kırım Platformu Zirvesi ve Müslüman askerler için yapılan İftar daveti dahil olmak tüm konuşmalarında savaşın Kırım’da başladığını ve Kırım dahil tüm toprakların işgalden kurtarılmasıyla bitmesi gerektiğini her zaman söylüyor. Bu, Kırım'ın yerli halkına, ileri görüşlü olmayan bazı politikacıların önerdiği gibi, Kırım'ın savaşın geçici olarak sona ermesi adına Rusya ile bir pazarlık kozu olmayacağına ve mutlaka uzun vadeli işgalden kurtarılacağına dair güven veriyor. Bu, özellikle işgalin en başından beri neredeyse tüm halk olarak işgali tanımayan, 10 yıldır Kırım’ı Ukrayna’nın ayrılmaz parçası olarak gören ve bu yüzden işgalciler tarafından en çok baskı gören Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatarları için çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların iş birliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmî olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı. Her yıl Kırım Platformuna katılan ülkelerin sayısı artıyor.