Ayyıldız Huri KAPTAN/QHA Ankara
Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılar karşısında karada Ukrayna ordusuna karşı başarısız olan işgalciler, savaşın başında girdikleri bölgelerden kaçıyor. Ukrayna ordusu, topraklarını bir bir Rus işgalinden kurtarıyor. Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 13 Aralık 2022 tarihinde Kırım Haber Ajansına (QHA) konuştu ve 8 yıldır Rus işgali altında bulunan Kırım Yarımadası’nın yakın zamanda işgalden kurtarılacağını ifade etti.
“GELECEK YILIN ORTALARINDA KIRIM’DA OLACAĞIZ”
Kırımoğlu, “Kırım’ın işgalden kurtarılması en büyük arzumuz. İnşallah o da gerçekleşecek. Ukrayna askeri istihbaratına göre ilkbaharda belki de şubat ayında Kırım’ı işgalden kurtarma operasyonu başlayacak. Ve tahminlere göre gelecek yılın ortalarında Kırım’da olacağız. Tabi savaş kötü bir şey, insanlar ölüyor. Ama bu Kırım Yarımadası’nı nihayet işgalden kurtarmak için bir fırsattır” dedi.
"RUSLAR, KIRIM’DAN KAÇMAYA ÇALIŞIYOR"
Ukrayna’nın, yarımadadaki askeri hedefleri vurmaya devam ettiğini belirten Kırımoğlu, “Geniş bir şekilde olmasa da savaş Kırım Yarımadası’nda da başladı. Öncelikle Kırım Tatarları bu duruma seviniyorlar çünkü Kırım’ın işgalden kurtarılması için fırsat doğuyor. Ama işgalciler, özellikle yarımada işgal edildikten sonra Kırım’a yerleşen Ruslar, evlerini satarak Kırım’ı terk etmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
Kırımoğlu, Ukrayna yetkililerinin ve KTMM’nin, yarımadaya yasa dışı olarak yerleşen Rus vatandaşlarına kısa zaman içinde Kırım’ı terk etme çağrısı yaptığını hatırlatarak, “Çünkü Kırım Köprüsü havaya uçurulursa onlar için Kırım’dan kaçmak zor olacak” dedi.