Kırımlı ressam Bogdan Ziza açlık grevine son verdi

İşgalcilerce 15 yıl hapse mahkum edildikten sonra açlık grevi başlatan Kırımlı ressam Bogdan Ziza’nın açlık grevine son verdiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2023 19:03
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2023 19:03
https://www.qha.com.tr/

Rus mahkemesi tarafından, Mayıs 2022 tarihinde Kezlev’de (Yevpatoriya) işgalcilerin kontrolündeki sözde belediye binasına, sarı mavi renklerde boya attığı için 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırımlı ressam Bogdan Ziza açlık grevini sonlandırdı.

Rusya'nın Rostov-na-Donu kentindeki Güney Askeri Bölgesi Mahkemesi, Rusya’nın Ukrayna'ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal girişimini kınamak için protesto eylemi gerçekleştiren Kırımlı ressam Bogdan Ziza hakkında 6 Haziran 2023 tarihinde 15 yıl hapis cezası kararı aldı. Mahkemede son sözünü söyleyen Bogdan Ziza, Kırım’ın işgalinden sonra aldığı Rus vatandaşlığından çıkarılması ve Rusya tarafından alıkonulan tüm Ukrayna vatandaşı siyasi tutsakların serbest bırakılması talebiyle 10 Haziran’dan itibaren açlık grevi başlatacağını açıkladı.

10 KİLO KAYBETTİ

İnsan hakları savunucuları dün yaptığı açıklamada Bogdan Ziza’nın 17 gün süren açlık grevini sonlandırdığını duyurdu. Yapılan açıklamada, açlık grevi başlattıktan sonra Kırımlı ressamın daha sert denetim altındaki hücreye yerleştirildiği ve 10 kilo kaybettiği aktarılarak, “Şu an Bogdan ile iletişime geçemiyoruz ve ne durumda olduğunu bilmiyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

TERÖRİZMLE SUÇLANDI

Rusya'nın işgal ettiği Kırım'daki Kezlev yönetim binası, 16 Mayıs 2022'de mavi ve sarı boyayla kaplandı. Daha sonra işgal güçleri, olay çerçevesinde Kırımlı ressam Bogdan Ziza'nın alıkonulduğunu açıkladı. İşgalciler Ziza’ya, “terörizm eylemi düzenleme” ve “terör çağrıları yapma” gibi bir dizi suçlama yöneltti.