Kırım Temsilcisi Taşeva, Japon basınına Kırım'daki Rus baskılarını anlattı

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım'da Rus işgalinin ardından yaşanan baskıları anlattı. Kırım Tatarlarının işgalciler tarafından terörizm ve aşırıcılık gibi suçlamalarla esaret altına alındığını kaydeden Taşeva, "2014'ten bu yana 30 bin Kırım Tatarı yarımadadan kaçmak zorunda kaldı" açıklamasını yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2023 23:27
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2023 23:27
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, 24 Mayıs 2023 tarihinde NHK World-Japan kanalındaki programda, Rus işgalindeki Kırım’daki güncel durumu ve Kırım Tatar siyasi tutsakları anlattı.

Japonya’nın önemli basın kuruluşlarından NHK World-Japan, Kırım Tatarlarının Rus işgalinin ardından yaşadığı baskılara yer veren bir program yayımladı. NHK World-Japan, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Taşeva ve NHK Dünya Haberleri Prodüktörü Katerına Novıtska'nın fikirlerine yer verirken; Kırım Dayanışması'nın yayınladığı görüntüler kullanıldı.

"RUS MAKAMLARI, ÇOK SAYIDA KIRIM TATARINI TERÖRİZM VE AŞIRICILIK GİBİ SUÇLAMALARLA TUTUKLAMAYA BAŞLADI"

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilcisi Tamila Taşeva, NHK World-Japan kanalına verdiği demeçte; Rusya’nın Kırım’da uyguladığı baskılara dikkat çekti. Taşeva, “Rusya, 2014 yılında Kırım'ı işgal etti. Kırım Tatarları, bölge nüfusunun yüzde 10'undan fazlasını oluşturuyor ve birçoğu, onları kolay hedef haline getiren Rus işgaline sesli olarak karşı çıktı. Kısa bir süre sonra, Rus makamları çok sayıda Kırım Tatarını terörizm ve aşırıcılık gibi suçlamalarla tutuklamaya başladı" dedi. Tamila Taşeva, Rusların baskıları Kırım'ın her yerinde yürüttüğünü söyledi. 

"2014'TEN BU YANA YAKLAŞIK 30 BİN KIRIM TATARI YARIMADADAN KAÇMAK ZORUNDA KALDI"

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım Tatarlarının işgal altındaki koşullarını, insan hakları ihlallerini ve Kırım’ın Rusya tarafından ilk işgalini değerlendirdi. Kırım Temsilcisi Taşeva, "Kırım Tatar Kaynak Merkezi'ne göre, 2014'ten beri 195'i siyasi tutuklu olarak gözaltına alındı veya ceza davalarında zulüm gördü. 28 kişi öldürüldü ve 15 kişi kaçırıldı. Hayatları için korku içinde. 2014'ten bu yana yaklaşık 30 bin Kırım Tatarı yarımadadan kaçmak zorunda kaldı" ifadelerini kullandı.

"KIRIM SAKİNLERİNİ CEPHEYE GÖNDEREN RUSYA, KIRIM TATARLARINI YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR"

Tamila Taşeva, Ukrayna Kırım'ı almaktan vazgeçerse; Kırım Tatarlarının ortadan kaybolacağını ifade etti. Taşeva, "Kırım sakinlerini cepheye göndermeye devam etme, Rusya'nın Kırım Tatarlarını yok etmeye çalışmasının bir yoludur. Ukrayna yarımadayı geri almaktan vazgeçerse Kırım Tatarları ortadan kaybolacak" dedi. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Taşeva katıldığı programda, 18. yüzyılda Kırım’ın Rusya tarafından ilk işgalinin tarihini ayrıntılarıyla anlattı. Taşeva, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nda Stalin rejimi tarafından katledilen Kırım Tatarlarını andı. Sürgünün ardından Kırım Tatarlarının anavatanlarına duyduğu özlem ve vatana dönme çabasından bahsetti.

Japonya’nın önemli basın kuruluşlarından NHK World Japan'ın hazırladığı programda, NHK Dünya Haberleri Prodüktörü Katerına Novıtska da bir konuşma gerçekleştirdi. Novıtska, Kırım'a ilişkin gerçekleştirdiği açıklamada, "Rusya'nın uyguladığı şiddetli baskı nedeniyle detaylı olarak bilmek zor. Hem Kırım'ın içinde hem de dışında insanlarla temasa geçmeye çalıştım ama bana kamera önünde konuşamayacakları ve isimlerinin gizlenmesini istedikleri söylendi. Konuştuğum insanlar bunun Kırım'daki ailelerini tehlikeye atabileceğinden inanılmaz derecede endişeli görünüyorlardı" dedi. Katerına Novıtska önceden Kırım Tatarlarına ilişkin bir bilgi sahibi olmadığını ifade ederken, "Geçmişte zulme dair bazı haberler duydum ama Kırım Tatarı tanıdığım olmadığı için pek bilgim yoktu. Ancak geçen yıl Kırım'dan Japonya'ya kaçan Ukraynalılarla röportaj yaptım. Rus işgali altındaki Kırım'daki yaşam deneyimleri oldukça ürkütücü olsa da, Kırım Tatarları için durumun daha da kötü olduğunu söylediler. Bu yüzden bu konuyu incelemem gerektiğini düşündüm" değerlendirmesini yaptı. "