Kırım Tatar siyasi tutsak Leniye Umerova, Rus hapishanesinden mektup gönderdi

Rusya tarafından 4 aydan uzun bir süredir hukuksuz bir şekilde alıkonulan Kırım Tatarı Leniye Umerova, Rus esaretinden mektup gönderdi. Umerova, Rus işgalcilerin adaletine inanmadığı için yardım çağrısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2023 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2023 15:36
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya, işgal altındaki Kırım’a hasta babasına bakmak için gitmeye çalışan 25 yaşındaki Ukrayna vatandaşı, Kırım Tatarı Leniye Umerova’yı çeşitli bahaneler uydurarak; 4 aydan uzun bir süredir esir tutuyor. Alıkonulduğu hapishaneden mektup yazan Leniye Umerova, Rusya’daki adalet sistemine inanmadığı için kamuoyuna çağrı yaptı.

Kırım Tatarı Leniye Umerova’nın mektubunu kardeşi Aziz Umerov sosyal medya sayfasında yayımladı. Rus yetkilileri tarafından 4 aydan uzun bir süredir alıkonulan Leniye Umerova mektubunda şu ifadelerine yer verdi:

"Herkese merhaba! Desteğiniz için teşekkür ederim! Maalesef şu an sosyal medya ve telefon kullanamıyorum ama avukatlarım bana destek sözlerinizi iletiyor. Alıkonulma şartlarının tüm ayrıntılarını size anlatamıyorum. Ama şu an için her şey yolunda, moralimi bozmuyorum. Umarım yakında Kıyiv’de görüşürüz! (Rusların uygulayacağı) Adalete inanmadığım için sizden durumumu kamuoyuna duyurmanızı rica ediyorum.”

RUSYA, LENİYE UMEROVA'YI AYLARDIR YASA DIŞI OLARAK ALIKOYUYOR

Kırım İnsan Hakları Grubunun açıklamasına göre Leniye Umerova, kanser hastası olan ve durumu kötüleşen babasını görmek için 4 Aralık 2022’de Kıyiv’den işgal altındaki Kırım’a doğru yola çıktı. Rusya-Gürcistan sınırını geçtikten sonra Rus yetkililer, “rejim bölgesinin kurallarını ihlal etme” bahanesiyle Umerova’yı yasa dışı alıkoydu.

Genç kadın, 16 Mart’a kadar Vladikavkaz yakınlarındaki Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinde tutuldu. Rus mahkemesi, Leniye Umerova’yı "devlet sınırı geçme kuralları ihlal etmekten" (Rusya Federasyonu İdari Suçlar Kanunu'nun 18. Maddesinin 1. Fıkrası) suçlu buldu ve 2 bin ruble para cezasına çarptırdı. Ancak Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinden çıkarken merkezin kapısı önünde bekleyen 4 erkek, kafasına poşet geçirerek genç kızı alıkoydu ve Vladikavkaz kentinin bir semtine götürüp bıraktı.

Serbest bırakıldıktan birkaç dakika sonra polis devriyesi Umerova’yı gözaltına aldı. Gözaltı sebebini öğrenmek için polise soru soran kadına “polise itaatsizlik” suçlaması yöneltildi. Rus mahkemesi, Leniye Umerova hakkında 15 gün tutukluluk cezası kararı çıkardı.

Leniye Umerova, tutukevinde alıkonulurken hakkında benzer bir dava daha açıldı. 27 Mart’ta aynı mahkeme, genç kadın hakkında yine 15 gün tutuklama kararı aldı. 9 Nisan’da Leniye Umerova hakkında yeni bir dava açıldı ve 11 Nisan’da başka bir mahkeme genç kız hakkında 15 gün tutuklama kararı aldı.

ERDOĞAN'A YARDIM ÇAĞRISI

Kırım İnsan Hakları Grubu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'da yasadışı bir şekilde alıkonulan Kırım Tatarı Leniye Umerova'nın serbest bırakılmasına yardım etmesi için çağrıda bulundu.