Kırım Tatar siyasi tutsak Emir Üsein Kuku'ya gereken tıbbi bakım sağlanmıyor!

Rus esaretindeki Kırım Tatar siyasi tutsak Emir Üsein Kuku, hastaneye kaldırıldı ve bağırsak ameliyatı oldu. İşgalciler, Kuku'ya ameliyat sonrasında ihtiyaç duyduğu hizmetleri sağlamıyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2023 15:54
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2023 15:54
https://www.qha.com.tr/

Rus işgali altındaki Kırım’da, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir Davası çerçevesinde 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatar insan hakları savunucusu, siyasi tutsak Emir Üsein Kuku, haziran ayında hastaneye kaldırılmasının ardından bağırsak ameliyatı geçirmişti. İşgalcilerin, siyasi tutsak Emir Üsein Kuku’yu, hastaneden taburcu olduktan sonra hiçbir tıbbi bakım yapmadan hücresine geri gönderdiği öğrenildi.

ZORLA HÜCRESİNE GÖTÜRÜLDÜ

Siyasi tutsak Emir Üsein Kuku’nun eşi Meryem Kuku, durumu ZMİNA İnsan Hakları Merkezine bildirdi. Eşi Meryem Kuku, "Hastaneden çok hızlı bir şekilde tutukevine geri döndü. Ameliyattan sonra en az 10-14 gün doktor kontrolünde olması gerekiyordu. Kendisine birkaç kez askorbik asit enjekte edildi ve dikişleri alındı” dedi. Meryem Kuku, ameliyatın ardından eşine hiçbir tıbbi bakım yapılmadığını vurguladı.

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK EMİR ÜSEİN KUKU ACİL AMELİYAT GEÇİRDİ

Rus işgali altındaki Kırım’da, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir Davası çerçevesinde 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatar insan hakları savunucusu, siyasi tutsak Emir Üsein Kuku’nun, 23 Haziran 2023 tarihinde acil ameliyat geçirdiği bildirilmişti.

Kırım Dayanışması sivil teşkilatına konuşan Kırım Tatar insan hakları savunucusu, siyasi tutsak Emir Üsein Kuku’nun eşi Meryem Kuku, eşinin 23 Haziran’da acil ameliyata alındığını aktardı. Hastaneye kaldırılan eşine yapılan muayeneden sonra bağırsaklarında bir sorunun tespit edildiğini anlatan Meryem Kuku, "23 Haziran’da acil ameliyat yaptılar. Ameliyattan sonra Salavat kentindeki şehir hastanesinden taburcu edildi ve Ufa’daki hastaneye nakledildi. Şu anda durumu stabil" açıklamasını yaptı.

Daha önce Rusya’daki Salavat kentinde bulunan cezaevinde alıkonulan siyasi tutsak Emir Üsein Kuku’nun, 21 Haziran 2023 tarihinde sabah saat 05.00 civarında acil bir şekilde hastaneye kaldırıldığı bildirilmişti.

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK EMİR ÜSEİN KUKU

Kırım Tatar insan hakları savunucusu Emir Üsein Kuku, Kırım'da tüketici haklarının korunması ve tüketici pazarının ve hizmetlerinin yönetimi departmanı müfettişi olarak çalışıyordu. Yönetim ve muhasebe alanlarında derecesi bulunuyordu. Ayrıca, okuduğu hukuk bölümü, hapishanede olduğu için yarıda kaldı. 

İşgalciler, 11 Şubat 2016 tarihinde sabahın erken saatlerinde Kuku’nun evine gelerek arama yaptı. Sonrasında, Kuku, işgalci Rus güçlerince alıkonuldu. Sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde suçlandı. 12 Kasım 2019'da, Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrindeki Kuzey Kafkasya Bölge Mahkemesi, Emir Üsein Kuku’yu 12 yıl hapis cezasına çarptırdı.