Kırım Tatar siyasi tutsak Cemil Gafarov’un ölümü: Rusya Soruşturma komitesi dava açmayı reddetti

Rusya Soruşturma Komitesi, uygun tedavi sağlamayarak 61 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Cemil Gafarov’un ölümüne neden olan tutukevi personeli ve sağlık görevlilerinin eylemlerini soruşturmayı reddetti.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2023 10:27
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2023 10:27
https://www.qha.com.tr/

Rusya Soruşturma Komitesi, uygun tedavi sağlamayarak 61 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Cemil Gafarov’un ölümüne neden olan Rostov-na-Donu kentindeki 5 numaralı tutukevi personeli ve 61 numaralı revir görevlileri hakkında soruşturma başlatmayı reddetti.

Kırım Dayanışması sivil örgütünden yapılan açıklamada, soruşturmanın, görüşülen uzmanların eylemlerinin "bir suç belirtisi içermediği ve eylemlerinin vatandaşların haklarının ve meşru çıkarlarının önemli ölçüde ihlaline neden olmadığı" sonucuna vardığı aktarıldı.

Avukat Rifat Yahin, soruşturma görevlilerinin Gafarov’un kötü sağlık durumunu anlatabilecek olan Novoçerkassk’taki 3 numaralı tutukevindeki hücre arkadaşlarıyla ayrıca Gafarov’u, Rostov-na-Donu kentindeki 5 numaralı tutukevine sevk eden görevlilerle görüşmediğini belirtti.

Avukat, “Beklenen bir karar. Kimsenin kendi iş arkadaşını ispiyonlamayacağı açık. Yasal açıdan bakıldığında, elbette bu karar yasadışıdır. Teftiş objektif değildi ve tek taraflı olarak gerçekleştirildi. Sadece tutukevi başkanı ve bir sağlık görevlisi olan devlet memurlarıyla görüşülmüş ve bu kişiler sadece olanları anlatmışlardır. Ancak onlar bile Gafarov'un sürekli olarak sağlığından şikayet ettiğini belirttiler. Bu gerçeği kimse inkar etmiyor.” dedi.

Soruşturma Komitesinin raporunda 61 numaralı revirde sağlık görevlisi olarak çalışan Kudım'ın, Gafarov'un birden fazla kez yardım istediğini duyduğu ve bu taleplerin onun tarafından güya yerine getirildiği iddia edildi.

RUS ESARETİNDE HAYATINI KAYBEDEN CEMİL GAFAROV

İşgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı Hizb-ut Tahrir Davası çerçevesinde 13 yıl hapis cezasına mahkum edilen kronik böbrek rahatsızlığı olan 61 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Cemil Gafarov, Rus tutukevininde uygun sağlık hizmeti alamadığı için 10 Şubat 2023’te hayatını kaybetti.

RUS MAHKEMESİ EV HAPSİ TALEBİNİ BİRÇOK KEZ REDDETTİ

Kırım Tatar siyasi tutsak Cemil Gafarov 4 yıl boyunca tutukevinde alıkonuldu. Avukatlar birçok kez Rus mahkemesinden kronik böbrek hastası ve buna bağlı kalp rahatsızlığı olan Gafarov’un ev hapsine geçirilmesini talep etti ancak Rus mahkemesi her seferinde bu talepleri reddetti.

“CEZAEVİNE SEVK EDİLİRKEN HAYATTA KALIR MIYIM?”

Ocak ayı sonunda avukat Emil Kurbedinov ile görüşen Gafarov, tutukevinde kendisine tedavi uygulanacağını düşünmediğini belirterek, “Cezaevine sevk edilirken hayatta kalır mıyım belli değil. Haftalarca yolda nasıl dayanacağım? Yol benim için çok zor olacak.” demişti.

RUS MAHKEMESİNDEN KIRIM TATARLARINA AĞIR HAPİS CEZALARI

Rus mahkemesi, 11 Ocak 2023’te Kırım Tatar siyasi tutsaklar Cemil Gafarov, Servet Gaziyev, Erfan Osmanov, Alim Karimov ve Seyran Murtaza’yı mahkum etmişti. Mahkeme, her Kırım Tatarı hakkında 13 yıl hapis cezası kararı almıştı.

İŞGALCİLERİN TOPLU BASKINI

Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla uydurduğu sözde “Hizb-ut Tahrir” davası çerçevesinde 27 Mart 2019 tarihinde, en az 25 Kırım Tatarı ailenin evine toplu baskın düzenlendi.

Baskın sonucunda 20 Kırım Tatarı gözaltına alındı. Ayrıca, evlerinde arama yapılan soydaşlarını desteklemek için evlerin yakınına gelen iki aktivist gözaltına alındı. Bunlardan birine 5 gün hapis cezası, diğerine ise 500 ruble para cezası verildi.

28 Mart tarihinde ise Rus işgalcilerin, bir gün önce Kırım’da Kırım Tatarlarının evlerine düzenledikleri toplu baskınlar sırasında yerlerini tespit edemediği 4 Kırım Tatarından 3’ü; Remzi Bekirov, Osman Arifmemetov ve Vladlen Abdulkadırov Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde gözaltına alındı. Dördüncü kayıp Kırım Tatarı Edem Yayaçikov’un da daha sonra gözaltına alındığı bildirildi.

Kırım’ın sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, işgalcilerce 27 Mart tarihindeki baskınlar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatarları: Cemil Gafarov, Akim Bekirov, Farhad Bazarov, Enver Ametov, Riza İzzetov, Bilal Adilov, Mecit Abdurahmanov, Tofik Abdulgaziyev, Alim Karimov, İzet Abdullayev, Asan Yanikov, Server Gaziyev, Rüstem Seythalilov, Rüstem Şeyhaliyev, Şaban Ümerov, Ruslan Süleymenov, Yaşar Muedinov, Seyran Murtaza, Erfan Osmanov, Seytveli Seytabdiyev, Vladlen Abdulkadırov, Osman Arifmemetov, Remzi Bekirov, Raim Ayvazov, Eskender Süleymanov hakkında tutukluluk kararı verdi.