Kırım Tatar siyasi tutsak Arsen Cepparov özgürlüğüne kavuştu

Hapis cezası sona eren Kırım Tatar siyasi tutsak Arsen Cepparov Rus cezaevinden salıverildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2023 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2023 16:13
https://www.qha.com.tr/

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde 7 yıl hapis cezasına mahkum edilen Arsen Cepparov, ceza süresinin sona ermesinin ardından tahliye edildi.

Rusya’ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti’ndeki Salavat kentinde bulunan cezaevinden salıverilen Kırım Tatar siyasi tutsak Cepparov'u, avukat Edem Semedlyayev karşıladı. Özgürlüğüne kavuşan Cepparov, “O gün geldi, ben salıverildim. Cezaevinden çıktığımda kardeşlerimi görmekten mutluluk duyuyorum. Şu anki duygularım tarif edilemez.” açıklamasını yaptı.

SADECE YALANCI ŞAHİTLİK YAPMADIĞI İÇİN CEZALANDIRILDI

Semedlyayev, Arsen Capparov’a Kırım’a kadar eşlik edeceğini bildirerek, “Arsen 7 yılını hapiste geçirdi. Sadece başkalara iftira atmadığı ve yalancı şahitlik yapmadığı için.” dedi.

YALTA GRUBU DAVASI

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri, 2015 yılının 11 ve 12 Şubat tarihlerinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da “terör örgütüne” mensup oldukları şüphesiyle birçok kişinin evinde arama yaptı. Yapılan aramalar sırasında birçok kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmı aynı gün serbest bırakılırken, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk, Enver Bekirov ve Muslim Aliyev sözde mahkemeye çıkarıldı. Kremlin kontrolündeki sözde mahkeme Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev’in tutuklu kalmalarına karar verdi.

Daha sonra Rus işgal güçleri, 8 Nisan 2016’da Yalta bölgesi Kızıltaş (Krasnokamenka) köyünde aramalar düzenleyerek iki Kırım Tatarı Refat Alimov ve Arsen Cepparov’u alıkoymuştu. Ardından dönemin sözde Kırım Savcısı Natalya Poklonskaya, genç adamların Rusya’da yasak olan Hizb-ut Tahrir örgütünün üyesi olmakla suçlanarak gözaltına alındığını açıklamıştı.

Bu suçlama dışında “Yalta Grubu Davası” çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklara Rusya Federasyonu Ceza Kanunu’nun 278. Maddesi gereğince “Şiddet Kullanarak İktidarı Ele Geçirme Veya İktidarı Elde Tutmak” suçlaması yöneltilmişti.

Kasım 2019’da Rus mahkeme  Muslim Aliyev’i 19 yıl, İnver Bekirov’u 18,  Emir Üsein Kuku ve Vadim Siruk’u 12 yıl, Arsen Cepparov’u 7 yıl ve Refat Alimov’u 8 yıl hapis cezasına çarptırdı.