Kırım Tatar siyasi tutsak Appaz Kurtamet işgalcilerin iş birliği teklifini reddetti

Kırım Tatar siyasi tutsak Appaz Kurtamet’in annesi Ayşe Odabaş, oğlunun işgalcilerin iş birliği teklifini reddettiği için düzmece dava çerçevesinde hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2024 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2024 10:47
https://www.qha.com.tr/

Rus işgali altındaki Kırım’da Kremlin kontrolündeki sözde mahkeme tarafından, işgalcilerce uydurulan düzmece bir dava çerçevesinde 7 yıl hapis cezasına mahkum edilen 22 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Appaz Kurtamet uzun aradan sonra ilk kez ablasıyla görüştü.

Kırım Tatar siyasi tutsak Appaz Kurtamet’in annesi Ayşe Odabaş, 14 Temmuz 2024 tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, kızının yaklaşık 2 yıl önce alıkonulan oğlunu cezaevinde ziyaret ettiğini bildirdi.

2 kardeşin 48 saat süren uzun süreli bir görüşme çerçevesinde bir araya geldiğini belirten Ayşe Odabaş, “Appaz moralini yüksek tutuyor ve olumlu düşünüyor, erken tahliyeyi umuyor, unutulmadığına ve adının takas listelerinde yer aldığına inanıyor. Appaz arkadaşlarını çok özledi, onu tanıyan ve tanımayan herkesten mektup bekliyor.” ifadelerini kullandı.

Kızının kardeşiyle yaptığı görüşme sırasında alıkonulmasına dair yeni ayrıntıları öğrendiklerini aktaran Ayşe Odabaş, Rus işgal güçlerinin Appaz Kurtamet’e özgürlük karşılığında “iş birliği” yapma teklifinde bulunduğunu ancak oğlunun halkına ihanet etmeye reddettiğini belirterek, “Oğlumla giderek daha fazla gurur duyuyorum, sevdiklerine asla ihanet etmeyen gerçek bir erkektir.” dedi.

Odabaş, oğlunun işgalcilerin iş birliği teklifini reddettiği için düzmece dava çerçevesinde hapis cezasına çarptırıldığını vurguladı.

GENÇ KIRIM TATARINA DÜZMECE SUÇLAMALAR ÇERÇEVESİNDE 7 YIL HAPİS CEZASI

Akmescit kentinde faaliyet gösteren sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi sözde yargıcı Oksana Kraçevskaya, Nisan 2023’te güya “terörizm sponsorluğu yapmakla” suçlanan 21 yaşındaki Kırım Tatarı Appaz Kurtamet’i suçlu bularak hakkında yasa dışı bir şekilde 7 yıl hapis cezası kararı aldı. Kasım 2023’te Kurtamet’in Rusya’daki cezaevine sevk edildiği öğrenildi.

İŞGALCİLERCE KAÇIRILAN GENÇTEN AYLARDIR HABER ALINAMADI

Kırım Tatarı Appaz Kurtamet 23 Temmuz 2022’de işgal altındaki Kırım ile Herson bölgesi arasındaki idari sınırda bulunan Çongar kontrol noktasında işgalcilerce alıkonuldu. Daha sonra günlerce genç Kırım Tatarı hakkında hiçbir haber alınamadı.

Appaz Kurtamet kaybolduktan 2 hafta sonra babasına, oğlunun tutukevinde alıkonulduğu bildirildi ve oğlunun kaçırılması ile ilgili “yaygara koparmaması” istendi. Daha sonra Appaz Kurtamet’in işgalci güçler tarafından Kırım’da alıkonulduğu ortaya çıktı. Appaz Kurtamet kaçırıldıktan 3 ay sonra Ekim ayında Kırım’daki sözde mahkeme hakkında tutuklama kararı çıkardı.

Kırım Tatar aktivist Elmaz Kırımlı,  Appaz Kurtamet Kırım Taburunda görev yapan arkadaşına 500 grivna borç verdiği için işgalcilerce “terörizm sponsorluğu yapmakla” suçlandığını aktarmıştı.

İŞGALCİLER AİLELERE BASKI UYGULUYOR

Rus işgal güçleri, Kasım 2023’te Herson bölgesine bağlı Novooleksiyivka kasabasında yaşayan Kırım Tatar siyasi tutsak Appaz Kurtamet’in babası Halil Kurtamet’i alıkoydu. İşgalciler, Halil Kurtamet’i Numan Çelebicihan Taburu’na mensup olmakla suçladı.