Kırım Tatar Kaynak Merkezinden Dünya Yerli Halklar Günü’ne özel kampanya

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Dünya Yerli Halklar Günü’ne dikkat çekmek amacıyla sosyal medyada kampanya başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2023 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2023 17:42
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Dünya Yerli Halklar Günü dolayısıyla sosyal medyada kampanya başlattı. Merkez, herkesi “Yerli Halklar Ukrayna için Önemli” kampanyasına katılmaya davet etti.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 7 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, Dünya Yerli Halklar Günü dolayısıyla sosyal medyada, "Yerli Halklar Ukrayna için Önemli” kampanyasını başlattıklarını duyurdu. Yapılan açıklamada, “Her sene 9 Ağustos’ta Dünya Yerli Halklar Günü kaydediliyor. Dünyada 90 ülkede ikamet eden 437 milyon yerli halk temsilcisi bulunuyor. Ukrayna’da ise 3 yerli halk var: Kırım Tatarları, Karaimler ve Kırımçaklar" denildi.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, kampanya kapsamında hazırlanan posterleri #LIBERATECRIMEA etiketi ile sosyal medyada paylaşma çağrısı yaptı.

ULUSLARARASI YERLİ HALKLAR GÜNÜ

Dünya Yerli Halklar Günü, Birleşmiş Milletler teşkilatının kararı üzerine, 1995 yılından itibaren her 9 Ağustos tarihinde kutlanıyor. İlk kez 9 Ağustos 1982 tarihinde Birleşmiş Milletler’in (BM) yerli halklarının haklarını korumaya yönelik komisyonu bir araya gelerek çalışmalarına başladı. UNESCO verilerine göre günümüzde dünyanın 790 ülkesinde, 7 binden fazla etnik dilde konuşan ve kültürel geleneklerine bağlı kalan yaklaşık 300 milyon yerli halk temsilcisi ikamet ediyor. Günümüzde ana vatanları Kırım Yarımadası'nda Rus işgali altında yaşayan, işgalcilerin sistematik baskı politikalarının hedefi olan Kırım Tatarları da, bahsi geçen yerli halklardan birisi.

UKRAYNA'DA YERLİ HALKLAR KANUNU KABUL EDİLDİ

Ukrayna Parlamentosunda, Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın, 18 Mayıs 2021 tarihinde parlamentoya sunduğu “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” yasa tasarısı, 1 Temmuz 2021’da düzenlenen olağanüstü oturumda onaylandı. Söz konusu yasa ile; Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar Ukrayna’nın yerli halkları olarak tanınıyor. Yasa için parlamentodaki 345 kişiden 325 milletvekili “evet” oyu kullandı. Kırım Tatarlarına yerli halk statüsü veren kanuna parlamentodaki Rus yanlısı bir parti hariç tüm gruplar destek verdi. Bundan sonra Ukrayna’da “Kırım Tatar Halkının Statüsü Hakkında” başlıklı yasa tasarısını kabul edilmesi bekleniyor.