Kırım Tatar çocuklardan Uluslararası Anadili Günü mesajı

21 Şubat Uluslararası Anadili Gününde, Kırım Tatar çocuklar video mesaj ile anadilin önemini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2023 00:11
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2023 00:11
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1991 yılında kabul edilen 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü bugün birçok ülkede kutlanıyor. Milletlerin, ülkelerin anadilleri özgürce konuşabildiği bu günde kutlamalar yapılıyor. 

KIRIM TATAR ÇOCUKLAR ULUSLARASI ANADİLİ GÜNÜNÜ KUTLADI

Kırım Tatar halkı Rus baskısına rağmen kendi dilini korumaya çalışıyor. Kırım Tatar çocuklar 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü'nü video mesajla kutladı. Kırım Ailesinin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Kırım Tatarca şiir okuyan çocuklar anadilin önemine dikkat çekti.

"ANADİLİMİZİ GENÇ NESİLLERE AKTARMAK GÖREVİMİZDİR"

Kırım Ailesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelerine yer verildi:

“21 Şubat’ta Uluslararası Anadili Günü kaydediliyor! Şu an bizim için dil çok önemli bir meseledir! Sürgün yıllarında korunan anadilimizi korumak ve genç nesillerimize ana dili sevgisi aşılamak görevimizdir! Uluslararası Anadili Günü’nüz kutlu olsun!” 

#Kırım Tatar çocuklardan Uluslararası Anadili Günü mesajı ???? https://t.co/eHp7fjK1OX pic.twitter.com/VJXIEXau5j

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) February 21, 2023

DÜNYA ANA DİLİ GÜNÜ VE KIRIM'DA RUS BASKINA DİRENEN KIRIM TATAR DİLİ

Dünya Anadili Günü 21 Şuba'ta kaydediliyor. Anadili Günü, dünyada yok olmaya yüz tutmuş dillerin yaşamasını sağlamak, çok dilliliği teşvik etmek ve dilsel farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 21 Şubat 1999’da ilan edildi. Türk dil ailesinin Oğuz ve Kıpçak özelliklerini bünyesinde barındıran ve bu özelliği ile geniş bir coğrafyaya yayılmış Türk dünyasının ortak dili olabilme niteliğini taşıyan Kırım Tatarca, bugün UNESCO tarafından “yok olma tehlikesi altındaki diller” listesinde sınıflandırılmakta. İsmail Bey Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” söylemi ile 130 yıla yakın bir süre önce yayınladığı “Tercüman” gazetesinin anadili olarak Kahire’den Kazan’a, Bosna’dan Kaşgar’a kadar ki büyük alanda okunan ve anlaşılan Kırım Tatarcası günümüzde kendi ana vatanı Kırım’da dahi eğitimi verilemeyen bir dil haline geldi. Kırım’ı 2014 yılında işgal eden Rusya Federasyonu, o tarihte yetersiz de olsa mevcut olan ilk ve orta öğretim seviyesinde Kırım Tatarca eğitim olanaklarını işgalden bugüne geçen dokuz yıl içinde neredeyse yok etmişti. Rusya Federasyonu, 2018 yılında yürürlüğe koyduğu bir kanunla işgal ettiği Kırım da dahil olmak üzere, Rusça dışındaki diğer dillerin eğitimini zorunlu olmaktan çıkardı ve seçmeli hale getirdi. İşgal altındaki Kırım’da da bugün, Kırım Tatar dili baskılara karşı direniyor ve varlığını korumaya çalışıyor.