Kırım Tatar aktivist Lütfiye Zudiyeva'ya iki gazetecilik ödülü birden

İşgalci Rus yönetiminin baskısına uğrayan Kırım Tatar aktivist ve gazeteci Lütfiye Zudiyeva, Ukrayna’da düzenlenen “Mesleğin Onuru” gazetecilik yarışmasında 2 ödüle birden lâyık görüldü.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2024 18:41
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2024 18:41
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’da 2010 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Mesleğin Onuru” profesyonel gazetecilik yarışmasının 2024 yılı kazananları açıkladı. 30 Mayıs 2024 tarihinde kazananların açıklandığı duyuruda, Gratı haber ajansı gazetecileri; Kırım Tatarı Lütfiye Zudiyeva ve Anna Kravets'in de isimleri yer aldı. 

İki kadın gazetecinin ortak olarak hazırladığı “Koruyucu: İmayeci” podcast serisi çerçevesinde yayımlanan ve Kırım Tatar siyasi tutsak İrına Danıloviç’in hikayesini anlatan “Acil Adalet İhtiyacı” başlıklı bölüm, “En İyi Ses Materyali” kategorisinde özel ödülüne lâyık görüldü.

Ayrıca aynı bölüm, "Medyada Kadınlar" sivil örgütü tarafından verilen “Kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda en iyi materyal” özel ödülüne lâyık görüldü.

"KORUYUCU. İMAYECİ" 

Lütfiye Zudiyeva ve Anna Kravets tarafından hazırlanan “İmayeci” podcast serisi, işgal yönetiminin baskısı altında, sahip oldukları yasal yöntemleri kullanarak adalet için mücadele etme gücünü ve dayanıklılığını bulan kadınlara ithaf ediliyor. Podcastte işgal altındaki Kırım'da baskılara uğrayan insan hakları savunucuları, avukat kadınların ve siyasi tutsakların anne ve eşlerinin hikayeleri ele alınıyor.

KIRIM TATAR AKTİVİST LUTFİYE ZUDİYEVA

Kırım Dayanışması sivil teşkilâtı aktivisti, insan hakları savunucusu ve yurttaş gazeteci Lütfiye Zudiyeva baskılara rağmen Rus işgali altında bulunan Kırım’da yaşanan gelişmeleri duyuran kişilerden biri. Zudiyeva daha önce Temmuz 2023’de, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kırım Tatar aktivistler Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov’a destek vermek için mahkemeye gelen çok sayıda Kırım Tatarı ile birlikte alıkonulmuştu. İşgalci mahkeme söz konusu olay sonrasında Lütfiye Zudiyeva'yı 12 bin ruble para cezasına çarptırdı. Zudiyeva ayrıca 2019 yılında da bir sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek işgalciler tarafından alıkonulmuştu.

İŞGALCİLER BASKILARI SÜRDÜRÜYOR

İşgalciler, 22 Şubat 2024 Perşembe günü sabah saatlerinde Canköy'de yaşayan Kırım Tatar aktivist, yurttaş gazeteci Lütfiye Zudiyeva’nın evine baskın gerçekleştirdi. Evde yapılan aramadan sonra işgal güçleri Zudiyeva’yı alıkoyarak Akmescit’teki (Simferopol) sözde Aşırılıkla Mücadele Merkezine götürdü.

KIRIM TATAR AKTİVİST HAKKINDA 2 DAVA AÇILDI

Sözde Aşırılıkla Mücadele Merkezinde Zudiyeva hakkında hakkında Rusya İdari Kanunu'nun 13.15 maddesini (Bilgi edinme özgürlüğünün kötüye kullanılması) ihlal etme uyarınca iki idari dava açtı. Mart 2024'te sözde mahkeme Lutfiye Zudiyeva’yı Rusya İdari Kanunu'nun 13.15 maddesini (Bilgi edinme özgürlüğünün kötüye kullanılması) ihlal etmekle suçlu bularak hakkında 2 bin 500 ruble para cezası kararı aldı.