Kırım'daki sözde yöneticilerin Türkiye ziyaretine Konya Büyükşehir Belediyesinden açıklama!

Rus işgali altındaki Kırım'dan gelen sözde yetkililerin hem Konya hem de İstanbul'un Beylikdüzü ilçesindeki skandal ziyaretine ilişkin, Kırım Derneği Konya Şubesinden cevap gecikmedi. Kırım Derneği Konya Şubesi, Konya Büyükşehir Belediyesine bir dilekçe göndererek; belediyelerin Rus propagandasına alet edildiğini vurguladı. Konya Büyükşehir Belediyesi, gönderilen dilekçeye cevap verdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2023 12:54
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2023 12:54
https://www.qha.com.tr/

Rus işgali altındaki Kırım'dan gelen sözde yetkililer, 26-28 Ekim 2023 tarihlerinde Konya’da düzenlenen Dünya Belediyeler Birliği olarak bilinen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) tarafından organize edilen UCLG Dünya Konseyine katılmıştı. 

Daha sonra sözde Yalta Belediye Başkanı, işbirlikçi Yanina Pavlenko’nun İstanbul’un Beylikdüzü Belediyesine de kabul edilmişti. Görüşmede; belediyeler arasında "kardeşlik" anlaşması imzalama meselesi de ele alınmıştı.

KIRIM DERNEĞİ KONYA ŞUBESİ, BELEDİYELERİN RUS PROPAGANDASINA ALET EDİLDİĞİNİ DİLE GETİRDİ

Kırım Derneği Konya Şubesi, olaya ilişkin 2 Kasım 2023 tarihinde Konya Büyükşehir Belediyesine bir dilekçe gönderdi. Kırım Derneği Konya Şubesi, kaleme aldığı dilekçede, yaşananların Rus propagandasının üretimi olduğuna dikkat çekmişti.

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ETKİNLİĞİN BİRLEŞMİŞ KENTLER VE YEREL YÖNETİMLER TEŞKİLATI KAPSAMINDA YAPILDIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Konya Büyükşehir Belediyesi, Kırım Derneği Konya Şubesi’nin dilekçesine cevap verdi. 11 Kasım 2023 tarihinde yayımlanan cevapta, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin konuyla bir bağının bulunmadığına dikkat çekti. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın inisiyatifinde olan etkinlik hakkında açıklama yapan Belediye, “Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) dünyanın farklı bölgelerinden 240.000 kenti temsil eden en kapsamlı yerel ve bölgesel yönetim teşkilatıdır. UCLG Dünya Teşkilatı ademimerkeziyetçi bir yapıya sahip olup, dünya genelinde 9 bölge teşkilatı ile birlikte çalışmaktadır. Bu bölge teşkilatları; Afrika, Asya Pasifik, Avrasya, Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu ve Batı Asya, Kuzey Amerika, Metropoliten ve Bölgeler Forumu Teşkilatlarıdır. Bu bölgesel ve metropoliten teşkilatlar, kendi özerk tüzel kişilikleri olarak faaliyetlerini yürütmektedirler” ifadelerini kullandı.

Konya’da yapılan etkinliğin davetlilerinin Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı tarafından belirlendiğini dile getiren Belediye, “Dünya Teşkilatının başlıca politika oluşturma organı olan, yılda en az bir kere toplanan ve 342 üyesi bulunan UCLG Dünya Konseyi, 26-28 Ekim 2023 tarihleri arasında Konya’da gerçekleştirilmiştir. Konya Büyükşehir Belediyesi bu toplantının sadece ev sahipliğini üstlenmiş olup, Konsey Toplantısı davetleri UCLG tarafından Bölge Teşkilatları aracılığıyla duyurulmuştur. UCLG üyelik talepleri de yine bölge teşkilatları aracılığıyla Dünya Konseyine sunulmakta ve onaylanmaktadır. Şehrimizde gerçekleştirilen Dünya Konseyi Toplantısı gündeminde dilekçenizde yer alan yerel yönetimin üyelik talebi yer almamaktadır ve görüşülmemiştir” açıklamasını yaptı.

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: BELEDİYEMİZ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN BELİRLEDİĞİ DIŞ POLİTİKAYA TAMAMEN BAĞLIDIR

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin belirlediği dış politikaya sadık kaldığını belirten belediye, “Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın belirlediği dış politikaya tamamen bağlıdır ve ülkemizin dış politikasını şehir diplomasisi yoluyla destekleyen önemli bir yerel yönetim olarak hareket etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın vurguladığı gibi, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğimiz yıllardır değişmemiştir. Kırım Türklerinin durumu ülkemiz için her zaman önceliklidir ve Türkiye, Kırım Türklerinin kendi kimliklerini koruyarak güven ve huzur içinde yaşamalarını desteklemeye devam edecektir. Konya Büyükşehir Belediyesi de bu konuda Dışişleri Bakanlığı ile aynı doğrultuda hareket etmekte ve Türkiye’nin dış politikasını desteklemektedir” dedi.

KIRIM DERNEĞİ KONYA ŞUBESİ, RUS PROPAGANDASINA DİKKAT ÇEKTİ

Kırım Derneği Konya Şubesi tarafından kaleme alınan dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“Konya Büyükşehir Belediyemizce, 26-28 Ekim 2023 tarihinde ev sahipliği yapılan UCLG Konya Konseyi organizasyonunda, biz Kırım Türklerini derinden yaralayan elim görüntüler ortaya çıkmış ve Rusya haber kaynaklarında servis edilmiştir.

Organizasyonda, ülkemiz tarafından tanınmayan sözde Yalta Belediye yönetimi organizasyon bünyesine dahil edilerek ödüllendirilmiştir. Heyet, Sayın Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile vermiş olduğu pozlar ile dünya kamuoyunda Rus propagandası yapmaktadır.

Rusya hapishanelerinde esaret altında tutulan Kırım Türkü soydaşlarımızın, kaçırılan ve akıbeti dahi belli olmayan Ervin İbrahimov ve nicelerinin haklı mücadelelerine zarar veren bu propagandalar, ülkemizin de uluslararası politakalarında almış olduğu kararlara aykırı hareket ettiği görüntüsü vermektedir.

Biz diasporadaki Kırım Türkleri olarak da bu elim olaydan ziyadesiyle elem duymaktayız.

Yaşanan bu olayın kasten olmadığını ümit ederek, Sayın Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay Bey'in de bu propagandalara Rusya’nın sözde yönetimi tarafından alet edildiğini düşünmekteyiz.

Bu konuyla ilgili, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay’a teessürlerimizi iletirken, yapılan hatanın düzeltilmesi için gerekenlerin yapılmasını, bu konu ile ilgili düzeltmenin kamuoyuna bilgilendirilmesini arz ederiz”

TÜRKİYE, KIRIM’IN İŞGALİNE TEPKİ GÖSTERİYOR

Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne destek veren Türkiye, Kırım'daki Rus işgaline başından bu yana tepki gösteriyor. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı 16 Mart 2023 tarihinde yayımladığı “Kırım’ın Yasa Dışı İlhakının Dokuzuncu Yıldönümü Hakkında” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

"Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu tarafından dokuz yıl önce bugün (16 Mart) düzenlenen gayrimeşru bir referandumla ve uluslararası hukuka aykırı şekilde ilhak edilmiştir.

İlhakın yıldönümü vesilesiyle, bu durumu tanımadığımızı yineliyor, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiğimiz desteği teyit ediyoruz.

Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatar Türklerinin durumu ülkemiz için her zaman önceliklidir. Türkiye, Kırım Tatar soydaşlarımıza tarihi vatanları Kırım’da, kendi kimliklerini muhafaza ederek, güven ve huzur içinde yaşamalarını teminen destek vermeye devam edecektir."

KIRIM’IN RUS İŞGALİ 2014’TEN BERİ DEVAM EDİYOR

Rus askerleri ilk olarak Kırım’a, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Bundan tam dokuz yıl önce, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler, Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

26 Şubat 2014 tari̇hi̇nde Kırım'ın si̇vi̇l halkı, barışçıl şeki̇lde Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savundu. Ancak 27 Şubat 2014 sabahında savaş suçlusu Puti̇n, Kırım'ın şi̇ddet kullanılarak i̇şgal edi̇lmesi̇ için harekete geçti. Rütbe i̇şaretleri̇ taşımayan silahlı kişiler, i̇dari̇ bi̇naları kontrol altına aldı. İşgalciler, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri̇ne ait üsleri kuşattıi limanları ve havaalanlarını ele geçi̇rdi̇. Kırım’daki şi̇ddete dayanamayan toplu di̇reni̇ş, maalesef Kırım'ın Rusya tarafından i̇şgali̇ni̇ önleyemedi.