Kırım'daki insan hakları ihlalleri: AB, Rusya'ya yönelik yaptırımları genişletti

AB, Kırım’daki insan hakları ihlalleri nedeniyle uyguladığı yaptırımları genişletme kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2023 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2023 14:12
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Birliği (AB), işgal altındaki Kırım'da meydana gelen insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım uyguladığı kişilerin listesini genişletti.

AB resmi dergisinde yayımlanan açıklamada, “Avrupa Birliği, özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırgan savaşı bağlamında, Kırım Yarımadası’ndaki insan hakları durumunun kötüleşmesinden endişe duymaktadır.” ifadeleri kullandı. AB, 6 kişinin daha yaptırım listesine alındığını açıkladı.

Yaptırım listesine Kırım Tatar aktivistlere ve gazeteci Vladislav Yesipenko’ya yönelik zulme karışan FSB görevlileri, “savcılar” ve “hakimler” dahil edildi.

GAZETECİ YESİPENKO’NUN DAVASI 

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) 16 Mart 2021 tarihinde yaptığı açıklamada, Kırım’da 10 Mart 2021 tarihinde Ukrayna vatandaşı Vladislav Yesipenko’nun tutuklandığını duyurmuştu. Rus istihbaratı tarafından yapılan açıklamada, Yesipenko’nun güya Ukrayna istihbaratı için Kırım’daki önemli tesisler hakkında bilgi topladığı ileri sürüldü.

İki gün boyunca avukatlar Yesipenko’ya erişemedi. Daha sonra alıkonulan gazeteci, Rus istihbarat görevlilerin itiraf ifadesi imzalatmak için kendisine karşı işkence uygulandığını bildirdi. 

İşgalciler,  Krım.Realii Haber Ajansı serbest muhabiri Vladislav Yesipenko’ya Rusya Ceza Kanunun 223.1. maddesinin 1. fıkrası (ateşli silah ve patlayıcıların yasa dışı üretimi) ve 222.1 maddesinin 1. fıkrası (ateşli silah ve patlayıcıların yasa dışı satın alma, depolama, taşıma)  uyarınca suçlama yöneltti.

İşgalci mahkeme, Şubat 2022'de, Yesipenko’yu 6 yıl hapis cezası ve 100 bin ruble para cezasına çarptırdı.