Kırım’da öğrencilerin yüzde kaçı Kırım Tatarca veya Ukraince eğitim alabiliyor?

Ukrayna Parlamentosu, Eğitim, Bilim ve Yenilik Komitesinin toplantısında, işgalden kurtarılan Ukrayna topraklarında eğitim süreçlerinin yeniden oluşturulması konusunu ele aldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2023 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2023 13:32
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Rus işgali altındaki Kırım’da, öğrencilerin sadece yüzde 0,01’inin Kırım Tatar veya Ukrain dilinde eğitim alma imkanına sahip olduğunu ifade etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, dün Ukrayna Parlamentosu Eğitim, Bilim ve Yenilik Komitesinin toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Taşeva, “Geçici işgal altında bulunan Kırım'ın eğitim sistemi, işgal dönemi boyunca aslında Ukrayna egemenliğini reddeden ve tarihi çarpıtan Rus eğitim alanına entegre edildi. Kırım Tatar veya Ukrain dillerinde eğitim alma imkanı resmi niteliktedir, bu dillerde sadece Kırımlı çocukların yüzde 0,01’i eğitim alıyor. Buna paralel olarak en küçük sınıflarda bile eğitimde militarizasyon ve savaş propagandası mevcut. Rusya’nın uluslararası insancıl hukuk ihlallerinden çekinmediğini hepimiz zaten açıkça görüyoruz.” dedi.

Taşeva toplantıda, 9 yıldır işgal altında yaşamak zorunda bırakılan gençlerle bilgilendirme çalışmaları ve onlarla iletişim kurmanın yolları başta olmak üzere işgalden kurtarılan Ukrayna topraklarında eğitim süreçlerinin yeniden oluşturulması konularının ele alındığını ifade etti.

RUSYA EĞİTİMİ ÇOCUKLAR ARASINDA SAVAŞ PROPAGANDASI YAYMAK İÇİN KULLANIYOR!

Ukrayna insan hakları savunucuları hazırladıkları her raporda, Kırım’ın işgalci yönetiminin eğitim sürecini askerileştirdiğine ve yarımadada yaşayan çocuklar arasında savaş propagandası yaydığına dikkat çekiyor.