Kırım'da dini gerekçelerle 106 Kırım Tatarı baskı görüyor

KrımSOS sivil toplum teşkilatı uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, Kırım'da işgalcilerce dini baskıya maruz kalan 106 Kırım Tatarı olduğunu kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2023 17:39
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2023 17:39
https://www.qha.com.tr/

KrımSOS sivil toplum teşkilatı uzmanı Yevgeniy Yaroşenko 28 Ağustos 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, Rus işgali altındaki Kırım'da, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla uydurdukları sözde Hizbut-Tahrir davası çerçevesinde 106 Ukrayna vatandaşı Kırım Tatarının dini zulmün kurbanı olduğunu bildirdi.

Yaroşenko, “Rusya'nın Kırım'ı işgal ettiği 9 yıl boyunca sözde Hizb-ut Tahrir davalarında 106 Kırım Tatarı zulüm mağduru oldu. Bunlardan 4'ü cezalarını çekti, 84'ü ise 8 ila 20 yıl arası hapiste. 2019 yılında hapsedilen Kırım Tatarı Cemil Gafarov, 10 Şubat 2023'te parmaklıklar ardında hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.

Rus işgal güçleri 24 Ağustos sabahın erken saatlerinde Bahçesaray’da yaşayan bir dizi Kırım Tatarının evine baskın düzenledi. Yaroşenko, Kırım’daki işgalcilerin, evlerine baskın düzenledikleri Kırım Tatarlarını, aşırılıkçı ve provokatör olarak tanımlamaya çalıştığını bildirdi.

İŞGAL GÜÇLERİ TOPLU BASKIN YAPTI

Rus işgal güçleri 24 Ağustos sabahın erken saatlerinde Bahçesaray’da yaşayan bir dizi Kırım Tatarının evine baskın düzenledi. Evlerinde yapılan aramalardan sonra Amethan Umerov, Seydamet Mustafayev, Ruslan Asanov, Abdulmecit Seytumerov, Eldar Yakubov, Remzi Nimetulayev olmak üzere 6 Kırım Tatarı alıkonuldu.  

Aynı gün alıkonulan Kırım Tatarlarından 3’ü; Amethan Umerov, Ruslan Asanov, Remzi Nimetulayev Kremlin’e bağlı kukla mahkemenin kararıyla tutuklandı. 

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARIN SAYISI ARTIYOR

Kırım Tatarları Seydamet Mustafayev, Abdulmecit Seytumerov, Eldar Yakubov ise dün mahkemeye çıkarıldı. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 3 Kırım Tatarı hakkında tutuklama kararı aldı. Sözde mahkemenin kararına göre 3 Kırım Tatarı, 31 Ekim 2023 tarihine kadar tutuklu kalacak.

3 KARDEŞ, İŞGALCİLERİN ZULMÜNE UĞRADI

İşgalcilerce alıkonulan Abdulmecit Seytumerov, Mart 2020’de alıkonulan ve daha sonra 17 ve 14 yıl hapis cezalarına çarptırılan siyasi tutsaklar Osman ve Seytumer Seytumerov’un küçük kardeşi olarak biliniyor.

DESTEK İÇİN GELENLER ALIKONULDU

3 Kırım Tatarına destek vermek için sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi önünde toplanan 23 Kırım Tatarı da alıkonuldu. Alıkonulanların arasında haklarında tutuklama kararı çıkartılan Kırım Tatarlarının akrabaları, yakınları ve aktivistler bulunuyor. İşgalciler, mahkemeye gelenleri alıkoyarken bir Kırım Tatarını da darp etti.