Rus işgali altındaki Kırım’daki Kremlin kontrolündeki sözde yönetim Yarımada’nın kültürel mirasını yok etmeyi sürdürüyor.
İşgalcilerin gerçekleştirdiği sözde restorasyondan kısa bir süre sonra Kırım’ın yerli halkı Karay Türklerine ait ibadethane olan Akmescit Kenesası'nın (sinagog) tahrip olmaya başladığı bildirildi.
“Golos Krımu” (Kırım’ın Sesi) gazetesinin aktardığına göre, işgalcilerin gerçekleştirdiği sözde restorasyon sonrasında 2023 yılında Akmescit Kenesası faaliyete başlamıştı ancak binanın ön cephesi şimdiden dökülmeye başladı ve tekrar onarıma ihtiyaç duyuyor.
Rus işgal yönetiminin talimatı üzerine 2017 yılında ibadethanenin içi ve dış cephesi “restore” edilmeye başladı. 2022’de işgalci yönetim sözde restorasyon çalışmaların ayrıca binanın ve etrafındaki alanın “tarihi görünümünün” yenilenmesinin tamamlandığını duyurdu.
KARAY KENESASI
Kırım’ın yerli halkı Karay Türklerine ait ibadethane olan Akmescit Kenesası 1896 yılında inşa edildi. 1930'da kenesa ibadetlere kapatıldı. Binada 3 yıl boyunca bir Karay Kulübü faaliyet gösterdi. Daha sonra ibadethane onarıldı. Onarım sırasında dış ve iç cephedeki bazı dekorasyon unsurları kaldırıldı.
1936'dan sonra bina, II. Dünya Savaşı sırasında 1941-1944'te Almanların Kırım'ı işgali sırasında bir ara vermesiyle birlikte Kırım Televizyon ve Radyo Merkezinin radyo yayın ofisine ev sahipliği yaptı. Ukrayna 1991'de bağımsızlığını kazandıktan sonra Karay cemaati binanın kullanım haklarını geri almaya çalıştı.
7 Ekim 2012'de, cemaate iade edilen binanın üçüncü katında bir dua töreni düzenlendi. Bu, 80 yıldan uzun bir süre sonra yapılan ilk dini törendi. Ertesi yıl, Kırım Devlet Televizyonu ve Radyo Şirketi tüm binayı cemaate devretti.
RUSYA, KIRIM TATARLARININ KÜLTÜREL MİRASINI YOK EDİYOR
Kırım’ı işgal ettikten sonra Rusya, Yarımada'daki kültür mirasını çalmaya ve yok etmeye başladı. Sözde restorasyon kılıfı altında yapılan tahrifat, zaman zaman gündeme getiriliyor. Ukrayna uzun süredir bu barbarlıkla mücadele etmeye çalışıyor.
Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. İşgalci Rusya’nın bölgedeki diğer tarihi Türk izlerini silme yönünde kastlı bir politika izlediği düşünülüyor.
Daha önce, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray’ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.