İşgalci Rus yönetimi, baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde çoğu Kırım Tatarı olmak üzere en az 33 Ukrayna vatandaşını alıyoruyor.
Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Suspilne haber ajansına yaptığı açıklamada, Rusya’nın sözde Numan Çelebicihan davası çerçevesinde büyük çoğunluğu Kırım Tatarı olmak üzere en az 33 Ukrayna vatandaşını alıkoyduğunu belirterek, “Bu insanlar hem işgal altındaki Kırım’da, hem de yeni işgal edilen topraklarda alıkonuldu. Öncelikle Herson ve Zaporijjya bölgesinde. Çoğu Herson’a bağlı Geniçesk bölgesinde.” dedi.
Bariyev, işgalci yönetimin, işgal altındaki bölgelerde yaşayan Ukrayna yanlısı vatandaşları sindirmeye çalıştığını kaydetti.
NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR?
Numan Çelebicihan Taburu fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Ancak tabur resmi olarak, Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra resmi olarak kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi uzun süredir kullanarak Kırımlıları kovuşturuyor.
RUSYA, TABURU "TERÖR ÖRGÜTÜ" OLARAK TANIDI
Rusya Yüksek Mahkemesi, 1 Haziran 2022’de Numan Çelebicihan Taburu’nu “terör örgütü” olarak tanıdı. Böylece Rus işgalciler, Kırım Tatarlarına baskıyı artırmak için bir araç daha elde etmiş oldu. Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı geniş çaplı saldırı başlatmasından sonra işgalciler, 10’dan fazla kişiyi Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkoydu.
İŞGALCİLER, NUMAN ÇELEBİCİHAN DAVASINI KIRIM TATARLARINDAN İNTİKAM ALMAK İÇİN KULLANIYOR
KrımSOS insan hakları örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, “İşgalci Rus yönetimi, Numan Çelebicihan Taburu davasını, Herson bölgesinde yaşayan Kırım Tatarlarından ‘Kırım’ın ablukası’ için intikam almak için kullanıyor” ifadelerini kullandı.