İşgalciler Kırım’daki yasa dışı kazılara yeniden başlıyor!

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Rus işgal yönetiminin 2014’ten bu yana Kırım’da yasa dışı kazıları yaparak Ukrayna'nın kültürel mirasını yok ettiğine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2024 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2024 16:33
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Kırım'ın işgalinin başlangıcından bu yana Rusya’nın her yaz yarımadada yasa dışı kazılar yaptığına dikkat çekerek bu yıl işgalcilerin, Kerç Yarımadası'nın güney kıyısında bulunan ve bilinmeyen bir antik kentin nekropolü olarak bilinen Kız-Aul'da kazı yapmayı planladığını bildirdi.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 6 Haziran 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, “Yarımadanın işgalinin başlangıcından bu yana Ruslar, her yaz Kırım'da yasa dışı kazılar yapıyor. İşgal yönetiminin kontrolündeki uzmanlara göre bu yaz da bir istisna olmayacak.” ifadelerine yer verdi.

Açıklamaya göre, Kremlin kontrolündeki sözde Doğu Kırım Tarihi ve Kültür Müzesi Genel Müdür Yardımcısı Nataliya Bıkovskaya, her yıl Kırım'ın doğusunda arkeolojik alanları araştıran ondan fazla planlı bilimsel gezi düzenlendiğini aktararak bu yıl bilinmeyen bir antik kentin nekropolü olarak bilinen Kız-Aul'da yapmayı planladıklarını duyurdu.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Rus uzmanların işgal altındaki topraklarda yürüttüğü kazı çalışmalarının yasa dışı olduğunu vurgulayarak, Rus işgal yönetiminin yarımadada yasa dışı arkeolojik kazı ve araştırmaları teşvik ederek Ukrayna'nın kültürel mirasının yok olmasına neden olduğunu belirtti.

RUSYA UKRAYNA’NIN KÜLTÜREL MİRASINI YOK EDİYOR

Daha önce Rusya’nın işgal altındaki Kırım'da yaklaşık 150 arkeolojik miras nesnesini yok ettiğini bildirilmişti. Kırım Stratejik Araştırmalar Enstitüsünün verilerine göre, Rusya’nın işgal altına aldığı bölgelerde Ukrayna'nın kültürel mirasına karşı 600'den fazla ihlal vakası kaydedildi.