İşgalciler, Kırım’daki Hersones Tavriçeskiy Müzesini yağmalamaya hazırlanıyor!

İşgalciler, Kırım’ın kültürel varlığını yağmalamaya devam ediyor. Hersones Tavriçeskiy Müze-Milli Parkı sözde yönetiminin müzedeki yüzbinlerce eseri Kırım dışına sevk etmeye hazırlandığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2023 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 06.07.2023 11:42
https://www.qha.com.tr/

Kırım’daki Rus işgalci yönetimi, yarımadadaki müzelerden tarihi eserleri yağmalamayı sürdürüyor. İşgalcilerin, Hersones Tavriçeskiy Müze-Milli Parkı’ndan eserleri çıkarmak için belgeleri hazırlamaya başladığı bildirildi.

Ukrayna Ulusal Direniş Merkezinden yapılan açıklamada, Hersones Tavriçeskiy Müze-Milli Parkı’nın Kremlin kontrolündeki kukla yönetiminin, 300 bin eserin güya “müze dışında sergilenmek üzere restorasyon için devir teslim işlemleri" hazırladığı aktarıldı. 

Açıklamada, “Müzeden çıkarılan eserlerin nereye sevk edileceği henüz belli değil. Ancak onların yarımadanın dışına çıkarılacağı biliniyor. Böylece düşman aslında müzedeki eserlerin çoğunu müzeden çıkarmak için belgeler hazırlıyor.” denildi.

Merkez, Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce 2014 yılında müzede yaklaşık 500 bin kültür varlığının korunduğunu hatırlattı.

İŞGALCİLER HANSARAY’DAKİ ESERLERİ YAĞMALADI

Kırım’daki Rus işgalci yönetimi, sözde restorasyon adı altında Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı tahrip ederken müzede tarihi eserleri yağmalıyor. Daha önce Kırım Haber Ajansına konuşan bir kaynak, işgalcilerin Hansaray’daki en değerli eserleri bilinmeyen bir yere sevk ettiğini bildirmişti.