İşgalciler, Hansaray'ın 6 yapısındaki "restorasyon" çalışmalarının bittiğini duyurdu

Rus işgalci yönetimin, Bahçesaray Hansaray’da başlattığı sözde restorasyon çalışmaları sonucu, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği yok olmaya yüz tuttu.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2023 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2023 12:27
https://www.qha.com.tr/

Rus işgali altında bulunan Kırım’ın işgalci yönetimi, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’da sözde restorasyon adı altında yürüttüğü tahribatı sürdürüyor. Rus işgalci yönetiminin, 2016 yılında başlattığı sözde restorasyon çalışmaları sonucu Hansaray’daki yapılar tek tek tarihi değerini kaybediyor. İşgalciler, Hansaray’ın 6 yapısının sözde restorasyonunun sona erdiğini duyurdu.

Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Kültür Bakanlığı, 10 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, Hansaray’da sözde restore edilen 16 yapıdan 6’sında “restorasyon” çalışmalarının tamamlandığını duyurdu.

İşgalciler geri kalan yapılarda “restorasyon” çalışmalarının devam ettiğini ileri sürdü. Sözde Kültür Bakanlığından yapılan açıklamada, Hansaray’daki tüm “restorasyon” çalışmalarının 2024’te tamamlanmaya planladığı kaydedildi.

RUSYA, KIRIM TATARLARININ KÜLTÜREL MİRASINI YOK EDİYOR

Kırım’ı işgal ettikten sonra Rusya, yarımadadaki kültür mirasını çalmaya ve yok etmeye başladı. Sözde restorasyon kılıfı altında yapılan tahrifat, zaman zaman gündeme getiriliyor. Ukrayna uzun süredir bu barbarlıkla mücadele etmeye çalışıyor.  

Rusya, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’ı, restorasyon adı altında yürüttüğü uygulamalarla tahrip ederken, tam anlamıyla bir kültürel soykırıma imza atıyor. İşgalci Rusya’nın bölgedeki diğer tarihi Türk izlerini silme yönünde kastlı bir politika izlediği düşünülüyor.

Daha önce, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde bulunan ve Kırım Tatarlarının kültürel mirası olan Hansaray’ı yok eden kişilerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti.