İşgalciler 3 ayda en az 4 kişiyi zorla kaybetti

Rus işgal güçleri insanları kaçırarak sivillere baskı uygulamaya sürdürüyor. İşgalcilerin Kırım'da ilkbahar aylarında en az 4 kişiyi zorla kaybettiğini bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2024 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2024 18:13
https://www.qha.com.tr/

Rus işgal güçlerinin, Kırım’da Mart-Mayıs 2024 arasındaki dönemde en az 4 kişiyi zorla kaybettiği öğrenildi. 

Sosyal medya üzerinden faaliyet gösteren “Mahkeme. Kırım Bölümü” haber kanalı, 15 Haziran 2024 tarihinde hazırladığı haberde, İrade İnsan Hakları Girişimi tarafından hazırlanan rapora göre Rus işgal güçlerinin mart, nisan ve mayıs ayları boyunca Kırım’da en az 4 kişiyi zorla kaybettiğini bildirdi. İşgalcilerin son dönemde Kırım’da zorla kaybetme uygulamasına yine başvurmaya başladığına dikkat çekilen raporda, ilkbaharda aramalara benzer bazı sözde usuli işlemlerin ardından üç kişinin ortadan kaybolduğu aktarıldı. Ayrıca bir kişi daha Tavrida karayolunda kayboldu, bu kişinin aracı Akmescit’teki (Simferopol) yakınlarındaki bir benzin istasyonu yakınlarında bulundu. Bir süre sonra söz konusu kişinin yeri tespit edildi ve işgalcilerin ona “patlayıcı maddenin yasa dışı saklanması” suçlaması yönlendirdiği öğrenildi. Bu zamana kadar ise en az 4 kişi bir suçlama açıklamadan bilinmeyen yerde alıkonuldu.

Zorla kaybetmelerin uluslararası hukuk ve BM Sözleşmesi tarafından yasaklandığına dikkat çeken insan hakları savunucuları, “İşgal altındaki topraklarda yaşayan sivillerin kaçırılması bir savaş suçudur. Bu süreçlere dahil olan görevliler mutlaka Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanacaklardır.” açıklamasında bulundu.