Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Yardımcısı Denıs Çıstikov, Rusya’nın Kırım'ı işgal ettikten sonra Ukraince dilini eğitim sisteminden dışladığını ve eğitim sürecini Rus propagandası aracına dönüştürdüğünü ifade etti.
Başkent Kıyiv’de 14 Ocak 2025 tarihinde düzenlenen "İşgal Altındaki Kırım'da Devlet Dilinde Eğitim Alma Hakkının İhlali" konulu yuvarlak masa toplantısında; Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Yardımcısı Denıs Çıstikov, Rus işgali altındaki Kırım’da Ukraince ve Kırım Tatarcanın devlet dili olarak kabul edilmesine rağmen bu dillerde eğitim verilmediğine dikkat çekti. Ukraynalı bürokrat, işgalci Rus yetkililerin bu politikayla Ukraynalılar ve Kırım Tatarlarına yönelik ayrımcılık yaptığını vurguladı. Çıstikov, 31 Ocak 2024 tarihli Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı kararının bunu doğruladığını kaydetti.
"RUSYA, UKRAYNA VE KIRIM TATAR HALKININ TARİHİNİ YOK SAYIYOR"
Çıstikov, "Ukrayna dili ve kültürü, aslında yarımadadan dışlanmış durumda. İşgalci yetkililer, tarihi çarpıtmak ve saldırgan devlete karşı sadakati erken yaşlardan itibaren oluşturmak için eğitimi kullanıyorlar" şeklinde konuştu.
Rusların Kırım'da sadece müfredat içeriğini değiştirmekle kalmadığını, aynı zamanda militarizm propagandası yapma ve Ukrayna'ya karşı olumsuz tutum geliştirme amacı güden faaliyetler içinde olduğunu belirten Kırım Temsilcisi Yardımcısı Çıstikov şunları kaydetti:
Rusya, Kırımlılar için Ukrayna ve Kırım Tatar halkının tarihinin yok sayıldığı ve Rusya'nın Kırım'daki rolünün çarpıtıldığı alternatif bir gerçeklik yaratmaya çalışıyor.
KIRIM'DAKİ EĞİTİM DİLİ DURUMU
Bilindiği üzere; 2014 yılından önce Kırım’da Ukraince eğitim veren 7 okul vardı. Rusya, Kırım’ı işgal ettikten sonra bu okullar Rusça eğitime geçti. İşgalcilerin yasalarına göre Kırım'da resmi olarak Kırım Tatarca, Ukraince ve Ruşça devlet dili olarak kabul ediliyor. Öte yandan işgalciler, Ukraince ve Kırım Tatarca öğrenme ihtimalini neredeyse ortadan kaldırdı. 2014'ten sonra Kırım'daki Ukrain ve Kırım Tatar okulları Rusça eğitime geçirildi.