İşgal altındaki Kırım'da yağışların zayıf olması nedeniyle Voron ve Ay Serez nehirleri nisan ayında tamamen kurudu. Yarımada'daki diğer nehirlerdeki doluluk oranı aylık standardının yarısına kadar indi.
Kırım Tatar Kaynak Merkezi Uzmanı Yevgen Hlobıstov, 7 Mayıs 2024 tarihinde, Kırım'daki nehirlerin doluluğuyla ilgili durumu değerlendirirken; Rus işgali altındaki Kırım’da sadece Bala Salgır (Malıy Salgir) Nehri’nde mevsime göre normal doluluk oranının gözlemlendiğini belirterek Yarımada'daki çoğu nehirlerde su seviyesinin azaldığını bazıların ise tamamen kuruduğunu aktardı.
Nehirlerin kuruma sebebi konusunda uzman, “Bunlar doğal süreçlerdir; Kırım'da şu anda nispeten az miktarda yağış görülürken, günlük ihtiyaçlar için su yapay barajlardan alınıyor. Nehirlerin etrafındaki inşaat çalışmaları da ayrı bir sorun çünkü artık inşaat çalışmaları kaotik, düzensiz bir karaktere sahip ve bu nedenle nehirleri besleyen küçük kaynaklar yok ediliyor." değerlendirmesini yaptı.
DURUMU ETKİLEYEN ÖNEMLİ SEBEPLERDEN BİRİ KIRIM'IN ASKERİLEŞTİRİLMESİ
Nehirlerin durumunun öncelikle yağış miktarından etkilendiğini belirten Hlobıstov, durumu önemli ölçüde etkileyen diğer faktörlere dikkat çekerek, “Birçok neden var; nedenlerinden biri Kırım'ın askerileştirilmesi, nüfus sayısının artması, suyun Kırım bölgeleri arasında orantısız bir şekilde dağıtılması. Sıradan bir Kırım sakininin durumunun daha da kötüleşeceğini gözlemliyoruz.” dedi.
KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADA'DAKİ SUYU ASKERÎ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR
Kırım Tatar halkının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, daha önce konu ile ilgili yaptığı açıklamada Kırım’ı işgal eden Rusya’nın Yarımada'daki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askerî ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.
İşgalci yetkililer, Yarımada'daki askerî-sanayi komplekslerin, askeri tesislerin ve işletmelerin gelişimini hızlandırmak için yıllardır Kırım’daki su kaynaklarını askerî amaçlarla sömürüyor.