İrpin’de Kırım Tatar bayrağı göndere çekildi

Ukrayna’nın Kıyiv bölgesinde bulunan ve işgalci Rus saldırılarında büyük zarar gören İrpin şehrinde, 3. Kırım Platformu Zirvesi arifesinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2023 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2023 17:04
https://www.qha.com.tr/

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırıların devam etmesine rağmen Ukrayna, bu yıl Kırım Platformu Zirvesi’nin üçüncüsünü düzenleyecek. Kırım’ı, Rus işgalinden kurtarmak amacıyla uluslararası çabaları birleştirmek için başlatılan Kırım Platformu’nun 3. zirvesi bu sene, 23 Ağustos 2023'te Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de düzenlenecek. Hibrit formatta düzenlenecek olan zirvede, Kırım’ın geleceği ve Karadeniz bölgesinin güvenliği ele alınacak.

İRPİN’DE KIRIM TATAR BAYRAĞI GÖNDERE ÇEKİLDİ

Rus saldırılarında büyük zarar gören Kıyiv bölgesindeki İrpin şehrinde, 3. Kırım Platformu Zirvesi’nin (şerefine ve) öncesinde, Kırım Tatar bayrağı göndere çekildi. Bayrağı göndere çekme törenine; Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Ukrayna Askeri İstihbarat Başkanı Kırılo Budanov, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov katıldılar.

Konuya ilişkin sosyal medya üzerinden açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, şu  ifadeleri kullandı:

“Kırım Tatarlarının yüzyıllar boyunca özgürlükleri, birlikleri ve nesillerin devamlılığı için verdikleri mücadelenin sembolü olan altın Tarak Tamgalı Kırım Tatar bayrağını kahraman kent İrpin’in merkez meydanında göndere çekmek bizim için bir onurdu. Kırım tamamen işgalden kurtarılana kadar bayrak burada kalacaktır! Eminim ki bugün Rus işgalcilerinden kurtarılan İrpin'de Ukrayna'nın bayrağı ve Kırım Tatar bayrağı dalgalandığı şekilde yakın zamanda bu iki bayrak Akmescit (Simferopol), Bahçesaray, Akyar (Sivastopol) ve Yalta kentlerimizde de dalgalanacaktır.”

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.