Hansaray’ın restoratörü Kırım Tatarı Ayder Komurci vefat etti

Bahçesaray’daki Hansaray’ın restorasyonu üzerinde çalışan Kırım Tatarı Ayder Komurci hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 14:16
https://www.qha.com.tr/

1990’larda Kırım Tatar saray mimarisinin dünyadaki tek örneği Hansaray’da restöratör olarak çalışan Kırım Tatarı Ayder Komurci 86 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

Kırım Tatar insan hakları savunucusu Mumine Saliyeva bu sabah yaptığı açıklamada, 86 yaşındaki Ayder Komurci’nin vefat ettiğini duyurdu.

Bahçesaray’da dünyaya gelen Ayder Komurci, 6 yaşındayken tüm Kırım Tatar halkıyla birlikte vatanından sürgün edildi. Ailesi Özbekistan’ın Semerkant bölgesine yerleştirildi. Daha sonra ailesi ile birlikte 1968’de Kırım’a gelip yerleşen Ayder Komurci, anavatana sürgünden dönen ilk Kırım Tatarlarından biriydi. Ayder Komurci 20 yıl boyunca Kırım’ın Yedi köyü (Lenino) bölgesindeki Arma Eli (Batalnoye) köyünde yaşadı. 1988’de ise Komurcu doğduğu ve hep hayalini kurduğu Bahçesaray’a taşındı.

Ayder Komurci’nin cenazesi 7 Ekim 2024 tarihinde Bahçesaray’da defnedildi.

3 TORUNU RUS ESARETİNDE

Mumine Saliyeva, Ayder Komurci’nin 3 torununun, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı yapmak amacıyla kurguladığı düzmece davalar çerçevesinde hapse atıldığını bildirdi. Torunlardan biri Amethan Umerov, Rus işgal güçleri tarafından Ağustos 2023’te alıkonuldu. Mart 2024 ise, Rüstem Osmanov ve Mustafa Abduramanov olmak üzere 2 torunu daha haksız yere işgalcilerce alıkonuldu.