Geçen yıl en az 15 Kırımlı siyasi tutsak Rusya'ya sürüldü

KrımSOS insan hakları örgütü, işgalcilerin geçen sene en az 15 Kırımlı siyasi tutsağı Rusya’ya sürdüğünü duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2023 11:59
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2023 11:59
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya, Kırım’da düzmece davalar çerçevesinde yasa dışı olarak alıkoyduğu Ukrayna vatandaşlarını Rusya’ya sürmeye devam ediyor. 2022 yılında en az 15 Kırımlı siyasi tutsağın Rusya’daki cezaevlerine sevk edildiği bildirildi.

KrımSOS insan hakları örgütü analisti Yevgeniy Yaroşenko, “Uluslararası hukuk normlarını ihlal ederek Rus yönetimi siyasi tutsakları Rusya’ya sevk ediyor. 2022 yılından en az 15 Kırımlı siyasi tutsağı Rusya’da bulunan cezaevlerine gönderildiğini tespit ettik.” açıklamasını yaptı.

"AMAÇLARI SİYASİ TUTSAKLARA ERİŞİMİ ZORLAŞTIRMAK"

İşgalcilerin Kırımlı siyasi tutsakları çoğunlukla yarımadadan çok uzakta bulunan cezaevlerine gönderdiğini belirten uzman, "Yarımadadan bu kadar uzakta olmaları, avukatların müvekkillerine zamanında erişiminin önünde engel oluşturmaktadır." dedi.

BİR YILDA EN AZ 6 SİYASİ TUTSAK İŞKENCEYE MARUZ BIRAKILDI

Daha önce KrımSOS insan hakları örgütü, son bir yıl içinde Kırım’da en az 6 siyasi tutsağın işkenceye maruz bırakıldığını bildirmişti. İnsan hakları savunucuları, Kırım Tatar siyasi tutsakların işkenceye ek olarak zalimce ve insanlık dışı muameleye maruz kaldıklarına da dikkat çekiyor. Örneğin, uygun sağlık bakımı sağlanmadığı için Şubat 2023’te Konstantin Şıring ve Cemil Gafarov olmak üzere iki Kırımlı siyasi tutsak hayatını kaybetmişti.