FSB, Kırım Tatarı Leniye Umerova'nın Ukrayna ordusuna yardım eden casus olduğunu iddia etti!

Rus propaganda haber ajansı, Kırım Tatarı Leniye Umerova'nın alıkonulma videosunu paylaşarak “bir Ukrayna vatandaşı casusun tutuklandığını” iddia etti.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2023 18:46
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2023 18:46
https://www.qha.com.tr/

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), aylardır düzmece bahanelerle Rusya’da yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşı Kırım Tatarı Leniye Umerova’nın “Ukraynalı askerlere yardım eden casus” olduğunu ileri sürdü.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), bugün yaptığı açıklamada “bir Ukrayna vatandaşı kadın casusunun” gözaltına alındığını ileri sürdü. FSB’nin paylaştığı video, Rus propaganda haber ajansı Ria’da yayımlandı. Propaganda haber ajansı, alıkonulan 25 yaşındaki Ukrayna vatandaşının, Ukrayna askerlerine yardım ettiğini ve onlara Rus askeri tesisleri ile teçhizatın konuşlandırıldığı yerlerle ilgili bilgi aktardığını iddia etti. Propagandacılar, Ukrayna vatandaşı Umerova hakkında “casusluk” suçlamaları uyarınca tutuklama kararının alındığını aktardı.

FSB, Leniye Umerova’ya suçlamayı 12 Mayıs’ta yöneltti ancak genç kızın alıkonulma videosu bugün yayımlandı.

İŞGALCİLER LENİYE UMEROVA HAKKINDA DÜZMECE DAVA OLUŞTURMAK İÇİN 5 AY UĞRAŞTI

FSB’nin açıklamasını yorumlayan Leniye Umerova’nın kardeşi Aziz Umerov, “Geniş çaplı işgal saldırısının başladığı ilk günlerde yurt dışına çıkan bir insanın ‘Kıyiv bölgesinde görev yapanlar da dahil olmak üzere Rus birliklerinin konuşlandırılması ve görevleri’ ile ilgili bilgileri nasıl birine aktarabildiğini bana biri açıklayabilir mi?' Bu alçak yaratıklar, kardeşim hakkında düzmece dava oluşturmak için 5 ay uğraştı. Ve her şey Rus pasaportları almayan, işgali kabul etmeyen Kırım Tatarlarından intikam almak için.” açıklamasında bulundu.

RUSYA, LENİYE UMEROVA'YI AYLARDIR YASA DIŞI OLARAK ALIKOYUYOR

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Lefortovo Mahkemesi, Kırım Tatarı Leniye Umerova hakkında sözde “vatana ihanet” suçlaması çerçevesinde 2 ay tutuklama kararı aldı.

Kırım İnsan Hakları Grubunun açıklamasına göre Leniye Umerova, kanser hastası olan ve durumu kötüleşen babasını görmek için 4 Aralık 2022’de Kıyiv’den işgal altındaki Kırım’a doğru yola çıktı. Rusya-Gürcistan sınırını geçtikten sonra Rus yetkililer, “rejim bölgesinin kurallarını ihlal etme” bahanesiyle Umerova’yı yasa dışı alıkoydu.

Genç kadın, 16 Mart’a kadar Vladikavkaz yakınlarındaki Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinde tutuldu. Rus mahkemesi, Leniye Umerova’yı "devlet sınırı geçme kuralları ihlal etmekten" (Rusya Federasyonu İdari Suçlar Kanunu'nun 18. Maddesinin 1. Fıkrası) suçlu buldu ve 2 bin ruble para cezasına çarptırdı. Ancak Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinden çıkarken merkezin kapısı önünde bekleyen 4 erkek, kafasına poşet geçirerek genç kızı alıkoydu ve Vladikavkaz kentinin bir semtine götürüp bıraktı.

Serbest bırakıldıktan birkaç dakika sonra polis devriyesi Umerova’yı gözaltına aldı. Gözaltı sebebini öğrenmek için polise soru soran kadına “polise itaatsizlik” suçlaması yöneltildi. Rus mahkemesi, Leniye Umerova hakkında 15 gün tutukluluk cezası kararı çıkardı.

Leniye Umerova, tutukevinde alıkonulurken hakkında benzer bir dava daha açıldı. 27 Mart’ta aynı mahkeme, genç kadın hakkında yine 15 gün tutuklama kararı aldı. 9 Nisan’da Leniye Umerova hakkında yeni bir dava açıldı ve 11 Nisan’da başka bir mahkeme, genç kız hakkında 15 gün tutuklama kararı aldı.

En son 27 Nisan 2023 tarihinde Rusya’nın Vladikavkaz kentindeki Sovetskiy Bölge Mahkemesi, Kırım Tatarı Leniye Umerova hakkında yine 15 gün tutuklama kararı aldı.

“RUS YETKİLİLERİN FAALİYETLERİ SİYASİ ZULÜM NİTELİĞİNİ TAŞIYOR”

Kırım İnsan Hakları Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Olga Skripnik konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İdari cezalar bahanesiyle kızı alıkoyuyorlar. Bunlar, açıkça siyasi güdümlü zulüm ve idari davaların tahrif edilmesi niteliğini taşıyan ağır ihlallerdir. Korkarım ki hakkında bir ceza davası uydurmak için bu idari tutuklamalar bahanesiyle kızı alıkoyuyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN'A YARDIM ÇAĞRISI

Kırım İnsan Hakları Grubu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'da yasa dışı bir şekilde alıkonulan Kırım Tatarı Leniye Umerova'nın serbest bırakılmasına yardım etmesi için çağrı yapmıştı.