Eski NATO Komutanı: Ukrayna'nın Kırım'daki Rus üslerini kapsamlı ve kesin bir şekilde vurması gerekiyor

NATO’da bir dönem üst düzey komuta kademesinde yer alan General Philip Breedlove, Ukrayna'nın işgal altındaki yarımadaya yaptığı operasyonların, Rus ordusunun bu bölgeden hızla çekilmesine yardımcı olacağını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2024 23:27
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 23:27
https://www.qha.com.tr/

Dünyanın önde gelen basın kuruluşu The Hill’e 17 Ocak 2024 tarihinde demeç veren NATO'nun eski Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Philip Breedlove'a göre işgal altındaki yarımadaya yapılacak saldırılar, Rus ordusunun bu bölgeden hızla çekilmesine yardımcı olacak. General Breedlove, Batı dünyasının, Ukrayna'nın kendi topraklarını savunma çabalarını desteklemesi ve geçici olarak işgal edilen Kırım'a yönelik saldırılara yardımcı olması gerektiğini ifade etti. General, Batı dünyasının Ukrayna'ya destek olma konusunda çekimser davrandığının altını çizdi.

"UKRAYNA, KIRIM'DAKİ RUS ÜSLERİNİ KAPSAMLI BİR ŞEKİLDE VURABİLMELİ"

ABD'li General,  “Ukrayna'nın Kırım'daki Rus askeri üslerini kapsamlı, ısrarlı ve kesin bir şekilde vurabilmesini sağlarsak, Rusya oradaki duruşunu yeniden düşünmek zorunda kalacak. Hepsini vurun, defalarca vurun ve hepsini detaylı bir şekilde imha edin” dedi. Breedlove, Kırım'a birkaç kez saldırılması ve Rus ordusunun yarımadada bulunan birimlerinin imha edilmesi gerektiğini vurguladı.

UKRAYNA'DAN KIRIM'A KRİTİK OPERASYON

Ukrayna ordusu, 5 Ocak 2024 tarihinde düzenlediği operasyon sırasında Rus işgali altındaki Kezlev (Yevpatoriya) yakınlarındaki askeri iletişim birimini vurduğunu açıkladı. Rus işgali altındaki bölgelerde faaliyet gösteren “Ateş” isimli gizli direniş hareketi, Ukrayna ordusunun, Kırım’a düzenlediği operasyonun ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Yapılan açıklamaya göre, Kezlev yakınlarında bulunan Orat Moynak (Uyutnoye) köyüne düzenlenen saldırı sonucunda, Kremlin ile doğrudan iletişimden ve hava savunmasını koordine etmekten sorumlu olan iletişim kontrol merkezi devre dışı bırakıldı.

Açıklamada, “Ajanlarımız, dün füzeyle vurulan Kezlev yakınlarındaki askeri iletişim biriminde keşif gerçekleştirdi ve bilgileri Ukrayna ordusuna iletti. Elde edilen bilgilere göre; tüm yarımadanın hava savunmasının koordinasyonundan ve ayrıca Kremlin ile güvenli iletişim kanalından sorumlu kontrol merkezi vuruldu” denildi. Ayrıca, saldırı sırasında radar istasyonunun zarar gördüğü belirtildi.

RUS MEDYASI, ASKERİ ÜSLERİN VURULDUĞUNU DOĞRULADI

Öte yandan Rus medyasında çıkan haberlerde, Akyar ve Kezlev yakınlarındaki Rus askeri üslerine saldırı düzenlendiği ifade edildi. Saldırıda en az 23 Rus askerinin hayatını kaybettiği öne sürüldü. Rus medyasına göre, ölenler arasında 5 üst düzey Rus subayı ve 9 özel kuvvet askeri bulunuyordu.

Kırım'daki askeri üslerde patlama sesleri duyuldu!https://t.co/ihKWbfP46l pic.twitter.com/ZFv9W3DLtH

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) January 4, 2024