Direnişçiler, Kırım'ı Rus işgalinden kurtuluşuna zemin hazırlıyor

Ukrayna ordusu topraklarını işgalden kurtarmak için Rus ordusuna karşı savaşırken, Kırım’daki direnişçiler de işgalcilere karşı gizli bir mücadele sürdürerek yarımadanın kurtuluşuna zemin hazırlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2023 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2023 17:11
https://www.qha.com.tr/

Rus işgali altındaki Kırım’da faaliyet gösteren direniş hareketleri, yarımadanın işgalden kurtarılması için zemin hazırlıyor. Gizli direniş hareketleri, Kırım’ın farklı yerlerinde broşür dağıtarak, sarı mavi kurdeleler asarak, Ukrayna bayrakları dikerek işgalciler ve işbirlikçilere psikolojik baskı uyguluyor. Ayrıca direnişçiler, işgalcilerin ikmal yolu olan demiryolu hatlarına zarar vererek, Rus işgal güçlerinin mühimmat depolarının, askeri teçhizat ve askeri üslerinin koordinatlarını paylaşarak Ukrayna ordusuna yardım ediyor.

Rusya, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı topyekun savaş başlatmadan önce, Kırım’ın yeniden Ukrayna kontrolü altına dönmesi birçok kişi tarafından uzak bir ihtimal gibi görülüyordu. Ancak sıcak savaş başladıktan ve tüm dünya Rus ordusunun işgal altındaki bölgelerde işlediği kan donduran savaş suçlarını gördükten sonra Ukrayna yönetimi, savaşın ancak ülkenin toprak bütünlüğü sağlandığı durumda biteceğini açıkladı.

#Kırım #Ukrayna'yı bekliyor!https://t.co/xb1WgKkyHz pic.twitter.com/vk6Wzjmt0I

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 2, 2023

Ukrayna'nın kararlı duruşu ve ordunun işgalciler karşısında kazandığı başarılar, Rus işgali altındaki Kırım’da yaşayanları yüreklendirdi. Özellikle Harkiv ile Herson bölgeleri Rus işgalinden kurtarıldıktan sonra; Kırım’da işgalcilere ait altyapıya, mühimmat depolarına, birliklere düzenlenen saldırılarla ilgili haberler sık sık gündeme gelmeye başladı.

KIRIM'DA DİRENİŞÇİLER MÜCADELE VERİYOR

Yarımadada faaliyete geçen direniş hareketleri farklı yollarla işgalcilere karşı mücadele ediyor. Örneğin Sarı Kurdele (Jovta Striçka) hareketi, Kırım’ın farklı yerlerinde “Kırım Ukrayna” yazılı broşürleri dağıtarak, farklı mekanlara sarı kurdeleler bağlayarak işgalcilere Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğu mesajını veriyor. Direnişçiler, zaman zaman Kırım'ın farklı yerleşim yerlerinde Ukrayna bayrakları dikiyor.

Bununla birlikte “Ateş” direniş hareketi gibi diğer direniş hareketleri işgalcilerin savunmasını baltalamak ve Rus işgal güçlerini cephe hatlarından uzaklaştırmak için bomba yüklü araçlar, sabotaj, istihbarat toplama ve psikolojik operasyonlar gibi çeşitli yöntemler kullanıyor.

Kırım'da Mayıs 2023'te paylatılan tren 

Söz konusu direnişçilerin yapısı belirsiz ancak varlıkları kesin. Bazıları, Kırım’da işgalci Ruslara ait üsler dahil olmak üzere meydana gelen saldırılardan sorumlu olan Ukrayna özel kuvvetleriyle işbirliği yapıyor. Ayrıca direniş hareketlerinin, geçen sene sonbaharda Herson kenti ve yakınlarındaki bölgelerin Rus işgalinden kurtarılmasından sonra ortaya çıkması dikkat çekiyor.

UKRAYNA, DİRENİŞÇİLERLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR

Direnişçilerin, savaşın kazanılmasına doğrudan bir etkileri olmasa da işgalci Rus ordusunun lojistiğine ve altyapısına zarar vermekte önemli rol oynadığı biliniyor. Ukrayna devleti, işgalcilere karşı mücadele eden direnişçileri teşvik etmek ve talimat vermek için şifreli sosyal medya uygulamalarını ve web sitelerini kullanarak bu gruplarla birlikte çalışıyor. Bu bağlamda, direnişçilere eğitim vermek ve koordinasyon sağlamak için Ukrayna Ulusal Direniş Merkezi oluşturuldu.

Akyar'da dikilen Ukrayna bayrağı

İŞGALCİLER, AİLELERİNİ KIRIM’DAN TAHLİYE EDİYOR

Ukrayna, yerel sakinlerle iletişimi sağlamlaştırarak Kırım’a giden yolu açarken Rus askeri liderliği, gizlice ailelerini yarımadadan tahliye ediyor. Rus askerleri eşlerini, çocuklarını ve ebeveynlerini Rusya'ya geri gönderiyor. Kremlin tarafından atanan sözde Akyar (Sivastopol) valisinin bile ailesini Güney Kıbrıs Rum Yönetimine gönderdiği biliniyor.

Bununla birlikte Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla yönetimi, Kırım'daki direniş hareketlerinden şu an için haberdar değilmiş gibi hareket ediyor. Ancak, eylemleri yaşanan tedirginliği gözler önüne seriyor.