Çubarov: Rus yönetiminin "Kırım dokunulamaz bir kale" iddiaları çürütülüyor!

Rus işgali altındaki Kırım'da iki gün önce meydana gelen patlamalar sonucu Canköy tren istasyonu kullanılamaz hale geldi. KTMM Başkanı Refat Çubarov, Canköy saldırısına ilişkin "Rus yönetiminin 'Kırım dokunulamaz bir kale' iddiaları çürütülüyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2023 13:43
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2023 13:43
https://www.qha.com.tr/

Rus işgali altındaki Kırım Canköy’de iki gün önce meydana gelen patlamalar sonucu yarımadadaki en önemli demiryolu merkezlerinden biri zarar gördü. Ukrayna’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Canköy tren istasyonunun şu an kullanılamaz halde olduğu belirtildi.

Ukrayna Güney Savunması Kuvvetleri Sözcüsü Nataliya Gumenyuk, Canköy’deki patlamayı şu şekilde değerlendirdi:

"Şu an  tren istasyonunun kullanılması imkansız… Ama biz biliyoruz ki, işgalciler en kısa zamanda demiryollarını tamir etmeye çalışacaktır, çünkü demiryolu ile ağır teçhizatı ve askerleri cepheye taşıyorlar.”

"CANKÖY KIRIM’IN ANA TREN MERKEZLERİNDEN BİRİ"

Öte yandan konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, yarımadadan geçen trenlerin hepsinin Canköy tren istasyonundan geçtiğine dikkat çekerek, “Canköy, Kırım’daki ana tren merkezlerinden biri.” ifadelerini kullandı.

İşgalcilerin olaydan sonra bölgede olağanüstü durum ilan ettiğini ve sözde Kırım Başkan Yardımcısı İgor Mıhayliçenko’nun bölgeye gönderildiğini belirten Çubarov, “Bu demek ki 20 Aralık’taki saldırı işgalcilere büyük zarar verdi.” dedi.

Bununla birlikte bu tür saldırıların yalnızca askeri zarar vermediğini ayrıca Kırım’da yaşayan Ukrayna yanlısı nüfusuna ilham verdiğini kaydeden KTMM Başkanı, “Rus yönetimi ‘Kırım’ın dokunulamaz bir kale’ olduğunu iddia ederek Rus destekçilerine moral vermeye çalışıyor. Bunun için savunma hatları inşa ediyorlar. Savunma hattının inşaatının 15 Nisan’da sona ereceğini ilan ettiler. Bunu haberlerde geniş bir şekilde yansıtıyorlar ve Ukrayna ordusunun Kırım’daki hedeflere hiçbir zamanda ulaşamayacağını ileri sürüyorlar.” diyerek Kırım’daki önemli hedeflere yapılan saldırıların, işgalcilerin iddialarını çürüttüğünü belirtti.

Ayrıca Çubarov, “Rus askeri yönetiminin ailelerini Kırım’dan Rusya'ya sevk etmesi de çok önemli bir işaret.” diye vurguladı.

CANKÖYDE PATLAMA

Rus işgali altındaki Kırım'ın Canköy bölgesinde 20 Mart gece saatlerinde patlama sesleri duyulmuştu. Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Rus işgali altındaki Kırım'ın Canköy bölgesinde Kalibr füzeleri taşıyan Rus ordusuna ait bir trenin vurulduğunu bildirmişti.

Rusya’nın yasa dışı inşa ettiği Kırım Köprüsü ile Kırım üzerinden demiryolu ile Ukrayna güneyine gönderdiği ağır askeri teçhizat ve askeri personeli taşıyan trenler ayrıca işgal altındaki Ukrayna güneyinden Kırım’a giden trenlerin hepsi Canköy’den geçiyor.