Çubarov: Moskova’nın Kırım Tatar halkına zulmü 240 yıldır devam ediyor

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, onlarca Kırım Tatar aydınının Stalin rejimi tarafından kurşuna dizildiği 17 Nisan 1938 katliamının yıl dönümü vesilesiyle açıklama yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2023 17:43
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2023 17:43
https://www.qha.com.tr/

Sovyet rejiminin Kırım Tatar halkına yönelik gerçekleştirdiği aydın katliamı ve terör faaliyetlerinin en somut örneklerinden biri bundan tam 85 yıl önce 17 Nisan 1938 tarihinde yaşandı. Bu trajik günün yıl dönümü vesilesiyle Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov bir açıklama yayımladı.

KTMM Başkanı Refat Çubarov, "85 yıl önce Kırım’da, Stalin liderliğindeki Kremlin cellatlarının planına göre, Kırım Tatar halkının anavatanlarını canlandırma ve koruma iradesini nihai olarak bastırması gereken kanlı eylemlerden biri gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı.

"PUTİN STALİN'İN DAVASINI SÜRDÜRÜYOR!"

On yıllar boyunca Sovyet rejiminin Kırım Tatarlarına zulmettiğini ve şu anki Kremlin rejiminin Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarına baskı uyguladığına dikkat çeken Çubarov, "9 yıldır geçici işgal altında bulunan Kırım’da Putin ve çevresi, Kırım Tatar halkını nihai olarak yok etmekte başarısız olan Stalin'in davasını sürdürüyor. Moskova’nın Kırım ve Kırım Tatar halkına yönelik 240 yılı aşkın süredir devam eden suç zinciri ancak Ukrayna-Rusya Savaşı'nda Ukrayna'nın zafer kazanması ve Rusya Federasyonu'nun dağılması sonucunda kırılabilir" ifadelerini kullandı.

KIRIM TATAR AYDINLARI STALİN REJİMİ TARAFINDAN İNFAZ EDİLDİ

Kırım Tatar tarihinin uğradığı sayısız zulümlerden birinin tarihi olan 17 Nisan 1938'de, 1936 ve 1937 yıllarında çeşitli sebeplerle tutuklanan Kırım Tatar aydınlar takip eden 3 gün içinde, Akmescit’teki cezaevinde Stalin rejiminin katilleri tarafından kurşuna dizilmişlerdi.

Katliam gününe gelmeden önce, Sovyet hükûmeti tarafından Kırım Tatar aydınları, “devlet haini” ve “antisovyet unsur (Sovyet hükümet karşıtları)" gibi sözde suçlamalarla itham edilmiş, aleyhlerinde davalar açılmıştı. Kırım Tatar halkının en parlak bilim adamları ve siyasi temsilcileri, casusluk ve milliyetçilikle suçlanmış, bu suçlamalar yüzünden yüzlerce Kırım Tatar aydını toplama kampına gönderilmişti.

Sovyetler Birliği tarihler 17 Nisan 1938'i gösterdiğinde #Kırım'da Kırım Tatar halkına karşı büyük bir insanlık suçuna imza attı. Kızıl terör, tarihe "Ziyalılar Katliamı" olarak geçen olayda, Kırım Tatar aydınlarını kurşuna dizdi.https://t.co/z7qzWakrSB pic.twitter.com/JCD0oDjDUf

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) April 17, 2023

KIRIM TATAR AYDINLAR ÜÇ GÜN İÇİNDE KURŞUNA DİZİLDİ VE NEREDE TOPRAĞA VERİLDİKLERİ BİLİNMİYOR

O dönemde, Stalin rejiminin Kırım Tatar halkına karşı baskıları da bilindiği gibi hız kazanıyordu. Üç gün içinde kaç Kırım Tatar aydının kurşuna dizilerek öldürüldüğü ve nerede toprağa verildiği hiçbir zaman bilinemedi.

Kurşuna dizilenler arasında; yazar, gazeteci 1. Kırım Tatar Milli Kurultayı katılımcısı Hasan Sabri Ayvazov'un, yazar İlyas Tarhan'ın, yazar, bilim adamı ve öğretmen Osman Akçokraklı'nın, Bahçesaray Saray Müzesi Müdürü, etnograf Üsein Bodaninskiy'in, dilbilimci ve öğretmen Yagya Bayraşevskiy'in, Süleyman İdrisov'un, şair ve öğretmen Abdullah Latifzade'nin, gazeteci, sivil toplum aktivisti Mamut Nedim'in, tercüman, Kırım Devlet Yayınevi Başkanı Abdülkerim Cemaledinov'un ve başka birçok aydının yer aldığı biliniyor.

KIRIM İŞGAL EDİLMEDEN KIRIM TATAR AYDINLARI KIRIM'DA ANILIYORDU!

Kırım’ın 2014 yılında Rusya tarafından işgal edilmesinden önce, Kırım Tatar gençlerinin inisiyatifi üzerinde yarımadadaki Kırım Tatarları her yıl 17 Nisan 1938 tarihinde kurşuna dizilen soydaşlarını dualarla anıyordu. Ancak, Rus işgalci yönetimi, Sovyetlerin kızıl katliamı ve insanlık suçlarının Kırım'da anılmasına ve hatırlanmasına izin vermiyor.

1937-38 arasında Kırım Tatar aydınlarının Sovyet yönetimince katledilmesi, Kırım Tatar kültürüne vurulan en büyük darbelerden biriydi. Katil Stalin rejiminin, aydınlar ve entelektüellere yönelik terör faaliyetleri Kırım Tatar halkının hafızasında hep taze olarak kaldı.