Nariman Celal: Dünyanın dört bir yanındaki Kırım Tatarları, vatanlarını Rus işgalinden kurtarmak için çaba göstermeli

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Almanya Federal Meclisinde düzenlenen "İfade Özgürlüğünün Bedeli: İşgal Altındaki Kırım'da Baskıya Uğrayan Aktivistler ve Gazetecilerin Durumu" başlıklı toplantıda konuşarak; Rus işgali altında bulunan Kırım'daki durumun giderek kötüleştiğine vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2024 19:55
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2024 19:55
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Almanya Federal Meclisinde düzenlenen etkinlikte, Rus işgali altındaki Kırım'daki son durumu anlattı. Baskılar nedeniyle binlerce Kırım Tatarının vatanını terk etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Celal, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Kırım Tatarlarına, vatanlarını Rus işgalinden kurtarmak için çaba göstermeleri için çağrı yaptı.

Almanya Federal Meclisinde dün “İfade Özgürlüğünün Bedeli: İşgal Altındaki Kırım'da Baskıya Uğrayan Aktivistler ve Gazetecilerin Durumu” başlıklı toplantı düzenlendi. Etkinlikte konuşma yapan KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, "Ben soydaşlarıma sesleniyorum, sorumlulukları var ve bunu anlamaları gerekiyor. Başka bir ülkede olsalar da, Kırım’da kalanlara yardımcı olmak, vatanı Rus işgalinden kurtarmak için çaba harcamalılar" ifadelerini kullandı.

10-15 BİN KIRIM TATARI KIRIM'I TERK ETMEK ZORUNDA KALDI

Nariman Celal, Kırım'ı terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarının sayısını net bir şekilde belirlemenin mümkün olmadığını ancak bu sayının yaklaşık 10-15 bin civarında olduğunu, bunların büyük bir kısmının yurt dışına yerleştiğini belirtti. Celal, bu durumu halk için "büyük bir felaket" ve "vatana geri dönüş açısından bir sorun" olarak nitelendirdi.

KTMM Başkan Yardımcısı, Kırım Tatar halkının yerel yönetim organlarının durumunun çok zor olduğuna dikkat çekti. KTMM'nin "parçalanmış durumda" olduğunu belirten Celal, üyelerinin çoğunun 2016'da sözde aşırılıkçı bir örgüt olarak kabul edilen işgal altındaki Kırım'da yaşamaya devam ettiğini söyledi. Ayrıca bu üyelerle iletişim kurulsa da, "anlaşılabilir sebepler" yüzünden bu iletişimin pek verimli olmadığını kaydetti. Dolayısıyla şu anda Kıyiv’de yaşayan 6 KTMM üyesinin tüm iş yükünü üstlenmek zorunda olduğunu vurguladı.

KIRIM'DAKİ DURUM GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR

Nariman Celal, Rus işgali altında bulunan Kırım'daki durumun gitgide daha da kötüleştiğini, baskıların her geçen gün arttığını ve "anormallik seviyesinin" yükseldiğini ifade etti. Kırım'da kalan Ukrayna vatandaşlarının, açıkça tutumlarını gösteremediğini kaydeden Celal, bu yüzden pek çok Kırım Tatarının kimliklerini korumak için enerjilerini kültüre yönlendirdiklerini söyledi. Bu durumun, sanatsal ve eğitici projelerde büyük artışa yol açtığını belirten KTMM Başkan Yardımcısı Celal, “Bu yüzden dışarıdan bakan bir göz her şeyin sanki normal olduğu izlenimi ediniyor” dedi. KTMM Başkan Yardımcısı, ancak bunun doğru olmadığını vurguladı.

KTMM Başkan Yardımcısı şu şekilde konuştu:

Yarımada'daki tüm durum, dışarıdan bir gözlemcinin gerçekte ne olduğunu görmesini zorlaştıran parlak bir örtüyle kaplı… Rus işgal yetkilileri bundan yararlanıyor ve dünyaya insanların güya mutlu olduğunu anlatıyor. Ama aslında insanların ruh halleri çok farklı.”

Celal, insan hakları savunucularının verilerine göre, Kırım’da 218 siyasi tutsağın bulunduğunu, bunlardan 132'sinin Kırım Tatarı olduğunu hatırlattı. Kırım Tatarlarının, Kırım Yarımadası'nın nüfusunun yalnızca yüzde 10-12'sini oluşturduğuna dikkat çekti. Celal, “Bu da Rus rejiminin Kırım Tatar halkına yönelik baskıcı politikasını gösteriyor. Ve bu kişilerin hiçbiri herhangi bir suç işlemedi" dedi. Celal, kendisinin de Rus mahkemesi tarafından düzmece bir dava çerçevesinde 17 yıl hapis cezasına çarptırıldığını hatırlattı.

Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılması konusunda hiçbir şüphe duymadığını belirten Celal, "Ne zaman ve nasıl olacağı meçhul, ama bu kesinlikle gerçekleşmelidir" açıklamasını yaptı.