Çekya Senatosu Başkanı: Özgürlük için çalışalım ve Ukrayna'yı destekleyelim

Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’nde konuşan Çekya Senatosu Başkanı Milos Vystrcil, Ukrayna'ya verilmesi gereken desteğe ilişkin açıklama yaptı. Vystrcil, "Fazla yorulmamalıyız. Putin'in boş vaat tuzağına düşmemeliyiz. Özgürlük için çalışalım ve Ukrayna'yı destekleyelim" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2023 02:02
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2023 02:02
https://www.qha.com.tr/

Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’nde 24 Ekim 2023 tarihinde konuşma yapan Çekya Senatosu Başkanı Milos Vystrcil, demokratik değerlerin korunmasının önemine değindi. Vystrcil, “Kendi demokrasilerimizi güçlendirmeliyiz. Güçlü bir demokrasi asla ucuz gaz karşılığında müttefiklerini satamaz, dar görüşlü politikalar yüzünden bir topluluğun parçalanmasına asla izin veremez. Müreffeh ülkeler demokratik sistemler sayesinde barış içinde yaşıyor” dedi.

"PUTİN'İN BOŞ VAAT TUZAĞINA DÜŞMEMELİYİZ"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in boş vaatlerine inanılmaması gerektiğine dikkat çeken Vystrcil, "Fazla yorulmamalıyız. Putin'in boş vaat tuzağına düşmemeliyiz. Özgürlük için çalışalım, Ukrayna'yı destekleyelim ve birbirimize yardım edelim” ifadelerini kullandı.

KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ

İlk olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb şehrinde yapılan zirve, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapılıyor. Dünyanın birçok yerinden gelen parlamento temsilcilerinin katılımıyla  gerçekleşen zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu.

Uluslararası Kırım Platformu'nun ilk parlamento zirvesi, Ekim 2022'te Hırvatistan'ın Zagreb kentinde düzenlendi. Etkinliğe 50'den fazla ülke ve kurumdan heyet katılım sağladı. Zirve katılımcıları, diğer hususların yanı sıra, Kırım’daki ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerini ve suistimalleri kınadıkları ortak bir bildiriyi kabul etti.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.