Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’nde 24 Ekim 2023 tarihinde konuşma yapan Çekya Parlamentosu Başkanı Marketa Pekarova Adamova, bu yıl düzenlenen zirveye ev sahipliği yapan ülkenin temsilcisi olarak, birlik içinde Rus saldırganlığına karşı mücadele veren mevcut parlamento liderlerine teşekkür etti.
Çekya Parlamentosu Başkanı Marketa Pekarova Adamova, “Parlamentoların rolü, ülkelerinin vatandaşlarına Kırım Yarımadası'nın işgalden kurtulmasının gerekliliğini sürekli olarak hatırlatmaktır” dedi.
Zirvenin ana amacını vurgulayan Pekarova Adamova, “Kırım Yarımadası'nın işgalinin uluslararası toplum tarafından unutulmasına karşı mücadele etmeliyiz. Ne yazık ki insanlar, yakında 10 yaşına girecek olan Kırım'ın Rus işgaliyle ilgili korkunç olayları unutma eğilimindeler” ifadelerini kullandı.
ÇEKYA PARLAMENTOSU BÜNYESİNDE KIRIM PLATFORMU DESTEK GRUBU KURULDU
Çekya Parlamentosu Başkanı Pekarova Adamova, bu bağlamda Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgaline dünyadan yeterli tepki verilmemesini bir zayıflık işareti ve Ukraynalı çocukların kaçırılması da dahil olmak üzere Ukrayna'ya karşı daha fazla saldırgan eylemlere davet olarak yorumladığını da kaydetti.
Son olarak Başkan Adamova, Çekya Parlamentosu bünyesinde, yalnızca işgalden kurtulma sorunuyla ilgilenmeyecek aynı zamanda Kırım'ın işgalden kurtarılmasından sonra yeniden entegrasyonu ve restorasyonu konusunu da ele alacak olan Uluslararası Kırım Platformu için Parlamento Destek Grubu'nun kurulduğunu duyurdu.
KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ
İlk olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb şehrinde yapılan zirve, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapılıyor. Dünyanın birçok yerinden gelen parlamento temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu.
Uluslararası Kırım Platformu'nun ilk parlamento zirvesi, Ekim 2022'te Hırvatistan'ın Zagreb kentinde düzenlendi. Etkinliğe 50'den fazla ülke ve kurumdan heyet katılım sağladı. Zirve katılımcıları, diğer hususların yanı sıra, Kırım’daki ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerini ve suistimalleri kınadıkları ortak bir bildiriyi kabul etti.
KIRIM PLATFORMU NEDİR?
Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.
Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.