Çekya, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanımaya hazırlanıyor

Çekya Senatosu Dışişleri, Savunma ve Güvenlik Komisyonu, Josef Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944 tarihinde Kırım Tatar halkına uygulanan sürgünün soykırım olarak tanınmasına ilişkin Senato karar taslağını kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2024 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2024 15:51
https://www.qha.com.tr/

Çekya, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıyan yedinci ülke olmaya hazırlanıyor.

Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, 22 Kasım 2024 tarihinde, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ve beraberindeki heyetle bir araya geldiği görüşmede, Parlamentonun üst kanadı olan Senatonun Dışişleri, Savunma ve Güvenlik Komisyonu tarafından, Josef Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944 tarihinde Kırım Tatar halkına uygulanan Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıyan Senato karar taslağının oy birliğiyle kabul edildiğini açıkladı.

18 Mayıs 1944 günü bir şafak vaktinde, milletler hapishanesi Sovyetler Birliği’nin diktatörü Stalin’in emriyle Kırım Tatar halkının öz vatanlarından koparılmasını soykırım olarak kabul eden taslağın, 2024 yılı aralık ayı içerisinde Senatoda görüşülerek, kabul edilmesi bekleniyor.

Öte yandan Jan Lipavsky; KTMM Başkanı Refat Çubarov, yardımcıları Nariman Celal ve İlmi Umerov ile Meclis üyeleri Eskender Bariyev ve Riza Şevkiev'le gerçekleştirdiği toplantıda, Çekya'nın Kırım Tatarlarına ve Ukrayna'ya desteğinin devam edeceğini ve Kırım Tatar halkını savunmaya devam etmeye hazır olduklarını belirtti.

Karşılıklı olarak iş birliği konularının ele alındığı görüşmede Refat Çubarov, Rus işgali altındaki Kırım Tatar halkının mevcut durumu, KTMM'nin Kırım Tatar halkının çıkarları doğrultusunda görevini yerine getirirken karşılaştığı temel zorluklar ve sorunlar hakkında Bakan Lipavsky'e bilgi verdi.

SON OLARAK ESTONYA KABUL ETMİŞTİ

Estonya Parlamentosu (Riigikogu), 16 Ekim 2024 tarihli genel kurulunda aldığı kararla 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıyan altıncı ülke olmuştu. Daha önce Kırım Tatar Sürgünü’nün 2015 yılında Ukrayna Parlamentosu tarafından soykırım olarak kabul edilmesi sonrasında; 2019 yılında Letonya ve Litvanya parlamentoları, 2022’de ise Kanada Parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası, 2024'ün temmuz ayında Polonya Parlamentosunun alt kanadı olan Sejm, sürgünü soykırım olarak tanımıştı.