BM, Kırım’daki insan hakları ihlallerini kınayan kararı kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda, işgal edilen Kırım’daki insan hakları durumunu ele alan karar tasarısı oylandı. Karar için 82 ülke “evet” oyu verirken 14 ülke karara “hayır” dedi. BM Genel Kurulundaki oylamada 80 ülke ise “çekimser” kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2022 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2022 11:58
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda dün “Geçici işgal altındaki Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kentindeki insan hakları durumu, Ukrayna” başlıklı karar kabul edildi. Kararda, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısı ile birlikte ortaya çıkan koşullar dikkate alındı. BM Genel Kurulundaki oylamada karar için 82 ülke “evet” oyu verirken, 14 ülke karara “hayır” dedi ayrıca 80 ülke ise “çekimser” kaldı. 

Karar için “hayır” oyu kullanan ülkeler şu şekilde: Belarus, Çin, Küba, Kuzey Kore, Eritre, Etiyopya, İran, Kazakistan, Mali, Nikaragua, Rusya, Sudan, Suriye, Zimbabve.

Yarımadadaki insan haklarına ilişkin önceki yıllarda kabul edilen kararlarda yer alan maddelere ek olarak mevcut belgede, Rusya’nın Kırım’ı, Ukrayna’ya saldırmak ve Herson ile Zaporijjya bölgelerinin yasa dışı ilhak girişimini desteklemek amacıyla kullanması kınandı.

RUSYA’NIN UKRAYNA’YA YÖNELİK DEZENFORMASYONU KINANDI

BM Genel Kurulu, Ukrayna ve Ukraynalılara karşı nefretin kışkırtılmasının yanı sıra, eğitim sistemi de dahil olmak üzere Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya yönelik saldırganlığını haklı çıkaran dezenformasyonun yayılmasını kınadı.

“KIRIM’DAKİ BASKILAR KABUL EDİLEMEZ”

Kararda; Kırım’daki yeni baskı dalgasının, insanların Kırım’dan zorla yerinden edilmesi, zorla kaybedilmeleri ve yerinden edilmiş kişilerin sıkı denetime tabi tutulmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Belgede, Kırım’ın geçici işgalinin, Rusya Federasyonu’nun geçici askeri kontrolü altında bulunan Ukrayna’nın diğer topraklarında insan hakları alanında yaşanan ciddi bir krizin temeli haline geldiği vurgulandı. Ayrıca Rus işgal yönetiminin ayrımcı uygulamalarına, keyfi gözaltı ve tutuklamalara, işkenceye, cinsel şiddete ve tutukluları iş birliğine zorlamak amacıyla uygulanan baskılara dikkat çekildi.

RUSYA’YA SALDIRGANLIĞI DERHAL DURDUR ÇAĞRISI

Bununla birlikte kararda, Rusya Federasyonu’na Ukrayna’ya yönelik saldırganlığını derhal durdurması ve tüm silahlı kuvvetlerini Ukrayna topraklarından geri çekme çağrısı yapıldı.

TÜM KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARIN SERBEST BIRAKILMASI TALEBİ

Yanı sıra kararda, Rusya’dan Kırım Tatar Milli Meclisini “aşırıcı örgüt” olarak kabul eden ve faaliyetleri yasaklayan kararı, Kırım Tatarları ve liderleri hakkında alınan hapis kararlarını iptal etmeye ve yasa dışı alıkonulan Kırım Tatarlarını derhal serbest bırakma talebine yer verildi.

RUSYA’DAN UKRAYNALI ÇOCUKLARIN KAÇIRILMASINA SON VERMESİ TALEP EDİLDİ

Bunun dışında belgede, Ukraynalı çocukların Rusya Federasyonu’na zorla sınır dışı edilmelerine son verilmesi ve güvenli bir şekilde ailelerine geri dönebilmeleri ve aileleriyle yeniden bir araya gelebilmeleri için gerekli önlemlerin alınması talep edildi.

KIRIM’IN DEMOGRAFİK YAPISINI DEĞİŞTİRME POLİTİKASI DURDURULSUN!

Kararda, Rusya’ya işgal altındaki Kırım’ın nüfusun demografik, özellikle de etnik yapısını zorla değiştirme politikasına son verme çağrısı yapıldı.