BM'den beklenen karar: Rusya, Kırım ve Akyar'da insan haklarını ihlal ediyor!

17 Aralık 2024 tarihinde toplanan BM Genel Kurulu, Rusya'nın Kırım ve Akyar'daki insan hakları ihlallerini kınayan kararını kabul etti. KTMM'nin tüm adımlarında yer aldığı karar; 81 ülke tarafından desteklendi.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2024 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2024 12:00
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu; 17 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında, Rusya'nın geçici olarak işgal altında olan Kırım ve Akyar'da (Sivastopol) insan haklarını ihlal ettiği yönünde bir karar aldı.

KARAR 81 ÜLKE TARAFINDAN DESTEKLENDİ

"Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri de dahil olmak üzere Ukrayna'nın geçici işgal altındaki topraklarında insan hakları durumu" başlıklı karar 81 ülke tarafından desteklenirken, 14 ülke red oyu ve 80 ülke de çekimser oy kullandı.

Red oyu kullanan ülkelerin arasında, Rusya'nın müttefikleri olan Kuzey Kore, İran, Belarus ve Çin yer aldı. Diğer red veren ülkeler ise Burkina Faso, Burundi, Küba, Eritre, Mali, Nikaragua, Nijer, Sudan ve Zimbabve şeklinde.

İŞGAL EDİLEN BÖLGELERDE İŞLENEN İNSANLIK SUÇLARI TAKİP EDİLECEK

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kabul edilen bu belgenin geçici olarak Rus işgali altında olan Ukrayna'nın tüm topraklarındaki insan hakları durumunu kapsadığı belirtildi. Belgede; Rusya'nın Ukraynalı savaş esirlerine yönelik kötü muamelesi ve işkencesine, zorla sınır dışı edilen Ukraynalı çocukların geri gönderilmesi gerekliliğine odaklanılıyor. Aynı zamanda belge, Rus işgalci güçleri tarafından işgal altındaki topraklarda yerel halka karşı işlenen tüm suçların ve ağır ihlallerin BM ve uluslararası toplum tarafından daha sıkı izlenmesini sağlıyor.

Kabul edilen kararın temel hükümleri arasında; Rusya'nın uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası insancıl hukuku hiçe saymaya devam etmesinin, Ukraynalı sivillerin yasa dışı bir şekilde gözaltına alınmasının, işkence ve kötü muameleye başvurmasının ve geçici olarak işgal edilen topraklarda yaşayanlara yönelik ayrımcılığın kınanması yer alıyor.

UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE BAĞLILIK VURGULANDI

Genel Kurul, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığının derhal durmasını ve tüm silahlı kuvvetlerini uluslararası olarak tanınan Ukrayna sınırlarından çekmesini talep ederken; Ukrayna'nın uluslararası olarak tanınan sınırları içindeki egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve Ukrayna topraklarının statüsünde herhangi bir değişikliğin tanınmamasını da tekrardan teyit etti.

Ayrıca belge, Genel Kurulun Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını "Ukrayna'ya karşı saldırganlık savaşı" olarak nitelendidiği ilk BM kararı olması önemini taşıyor.

KTMM KARARIN TÜM AŞAMALARINDA DOĞRUDAN YER ALDI

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Çubarov, KTMM'nin BM karar taslağının geliştirilmesi ve onaylanması dahil olmak üzere tüm aşamalarında doğrudan yer aldığını belirtti. Başkan, alınan kararın kapsamıyla ilgili "Karar, Rus yetkililer tarafından Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında işlenen insan hakları ve temel özgürlüklere yönelik sistematik ihlalleri kınamaktadır. Özellikle Kırım Tatarlarına yönelik tacizlere, Ukrayna yanlısı aktivistlere, gazetecilere ve dini azınlıkların temsilcilerine yönelik zulme atıfta bulunulmaktadır." ifadelerini kullandı.