Bariyev: Bizim için demokratik ülkelerde karar mercii olan milletvekilleri ile iletişim kurmak çok önemli

Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Kırım Haber Ajansına yaptığı açıklamada parlamenter zirvesinin Ukrayna için önemini değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 16:07
https://www.qha.com.tr/

Çekya Parlamentosunun ev sahipliğinde düzenlenen Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi, 24-25 Ekim 2023 tarihleri arasında Prag şehrinde gerçekleştirildi. Yaklaşık 70 yabancı heyetin katıldığı zirvenin ana gündemi, Kırım’daki Rus işgali oldu. Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev Kırım Haber Ajansına yaptığı açıklamadaİkinci Parlamenter Zirvesi'nin Ukrayna için önemini anlattı.

Bu tür zirvelerin önemine ve Ukrayna’nın bunlara ihtiyaç duyduğumuza dikkat çeken Bariyev, “İktidarımız veya ordumuz tarafından atılan her adıma diplomatik destek gerekiyor. Bu tür etkinliklerin ardından biz askeri, ekonomik, siyasi, diplomatik destek alıyoruz. Parlamenter zirvesine gelince bu konuda olumlu dinamik görüyoruz. İlk olarak bizim için olumlu taraf parlamenter zirvesi 2. defa yapılıyor. Bir önceki geçen sene yapıldı. İkinci olarak katılımcı ülkelerin sayısı arttı. Batı dünyası ülkeleri dışında Doğu, Asya ve Afrika’dan ülkelerin de katılım sağladığını görüyoruz.  Ukrayna'ya askeri veya ekonomik destek veremeyen ülkeler bize siyasi ve diplomatik düzeyde destek verebilir. Bu çok önemli” dedi.

Ayrıca Bariyev, demokratik ülkelerin aldığı kararların parlamento düzeyinde kabul edildiği dolayısıyla Ukrayna temsilcilerinin farklı ülkelerin milletvekilleriyle iletişime geçmesinin çok önemli olduğunu kaydederek, “Çünkü milletvekilleri ulusal düzeyde karar alma hakkına sahipler. Bu nedenle bu tür etkinlikleri düzenlemek ve katılmak bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Zirvede yaptığı konuşmaya dair Bariyev şu açıklamada bulundu:

“Ben kendi konuşmamda parlamentoların en yakın zamanda kabul edebileceği şeylere vurgu yapmaya çalıştım. Örneğin Holodomor ve 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün soykırım eylemi olarak tanınması veya Magnitskiy Yasası benzeri yasaların kabul edilmesi gibi. Bu sayede, işgal altındaki topraklarda insan hakları ihlal eden insanlara karşı yaptırımlar uygulanabilir.” 

Bununla birlikte toprakların işgalden kurtarılmasının sadece ilk aşama olduğuna dikkat çeken Bariyev, “Sonraki aşama ise yeniden entegrasyon olduğuna dikkat çekmeliyiz. Kırım’ın yeniden entegrasyonu uzun bir süreçtir. Özellikle bu süreçte farklı ülkelerin milletvekillerinin desteğine ihtiyaç duyacağız.” dedi.

KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ

İlk olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb şehrinde düzenlenen zirve, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapıldı. Dünyanın birçok ülkesinden gelen parlamento temsilcilerinin katılımıyla  gerçekleşen zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu. Yaklaşık 70 yabancı heyetin yer aldığı zirveye, bu yıl ilk kez bazı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin parlamento heyetleri de katılım gösterdi.

Uluslararası Kırım Platformu'nun ilk parlamento zirvesi, Ekim 2022'te Hırvatistan'ın Zagreb kentinde düzenlendi. Etkinliğe 50'den fazla ülke ve kurumdan heyet katılım sağladı. Zirve katılımcıları, diğer hususların yanı sıra, Kırım’daki ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerini ve suistimalleri kınadıkları ortak bir bildiriyi kabul etti.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.