Ayşe Kurtamet: Oğlumu kurtarmaya yardım edin!

Kırım Tatar siyasi tutsak Appaz Kurtamet’in annesi Ayşe Kurtamet, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası örgütlere oğlunun Rus esaretinden kurtarılması için yardım çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 21:40
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 21:40
https://www.qha.com.tr/

Rus işgali altındaki Kırım’da Kremlin kontrolündeki sözde mahkeme tarafından, işgalcilerce uydurulan düzmece bir dava çerçevesinde 7 yıl hapis cezasına mahkûm edilen 22 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Appaz Kurtamet’in annesi Ayşe Kurtamet, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin 57. Oturumu çerçevesinde 4 Ekim 2024 tarihinde düzenlenen "Açık Hava Hapishanesinde On Yıl: İşgal Altındaki Kırım'da İnsan Hakları" başlıklı etkinlikte BM ülkelerinin temsilcilerine seslendi.

FSB İLE İŞ BİRLİĞİ YAPMAYI REDDETTİĞİ İÇİN SUÇLANDI

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Ayşe Kurtamet’in video hitabını sosyal medyada paylaştı. Birleşmiş Milletler üye ülkelerin temsilcilerine seslenen Ayşe Kurtamet şu ifadeleri kullandı:

Kalbimde büyük bir acıyla oğlumun hikayesini anlatmak için size sesleniyorum. 22 yaşındaki oğlum Appaz Kurtamet, Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarında meydana gelen adaletsiz eylemlerin kurbanı oldu. Oğlum Herson bölgesinde, Rus işgal güçleri FSB memurları tarafından kaçırılarak Kırım’a götürüldü. FSB oğlumu kaçırarak onu iş birliğine zorlamak istedi. Aylar boyunca oğluma ne olduğu ve nerede bulunduğu hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Kaçırıldığında oğlum 19 yaşındaydı. Ukrayna topraklarını savunan dostuna, yiyecek alabilmesi adına para gönderdiği için oğlum 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. FSB ile iş birliği yapmayı reddettiği için oğlum terörizmi finanse etmekle suçlandı. Bu suçlamayı hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası toplumu, oğlum için verdiğim mücadelede bana yardım etmeye davet ediyorum.

BU RUSYA’DAKİ EN KORKUNÇ CEZAEVLERİNDEN BİRİNDE

Kötülüğün cezalandırılması gerektiğini vurgulayan siyasi tutsağın annesi, oğlu için tek başına mücadele ettiğini belirterek, “Appaz’ın babası da Rus işgal güçleri tarafından alıkonuldu ve şu an 'yargılanmak' üzere hapiste tutuluyor. O da oğlum gibi işgalcilerce kaçırıldı ve şu an hakkında iddianame hazırlanıyor. İşgalciler iddianamede keyiflerine göre istedikleri suçlamaları yazabilirler.” dedi.

Oğlunun halihazırda Rusya’nın Vladimir kentindeki cezaevinde alıkonulduğunu aktaran kadın, “Bu Rusya’daki en korkunç ve acımasız cezaevlerinden biridir. Lütfen oğlumu kurtarmaya yardım edin. Oğlum ve babası özgür olmalılar. Oğlum gibi dürüst ve temiz genç insanlar cezaevinde olmamalı. Bu yüzden kurtarılmasına yardım etmeniz için size yalvarıyorum.” ifadelerini kullandı.