Ankara'da Litvanya Tatarları Tarih ve Kültür Yılı Kutlama ve Konser Programı

Ankara'da Litvanya Tatarları Tarih ve Kültür Yılı Kutlama ve Konser Programı

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2023 22:21
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2023 22:21
https://www.qha.com.tr/

Ankara Resim ve Heykel Müzesi tarihi Türk Ocağı Salonu'nda, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Litvanya Ankara Büyükelçiliği, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği ve Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin işbirliğinde "2021 Litvanya Tatarları Tarih ve Kültür Yılı Kutlama ve Konser Programı" gerçekleşti. Programda, Kırım Tatar halk oyunları sahnelendi ve Kırım Tatar yırları seslendirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Litvanya Ankara Büyükelçiliği ve Ukrayna Ankara Büyükelçiliği ile Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma Derneği işbirliğinde “2021 Litvanya Tatarları Tarih ve Kültür Yılı: Kutlama ve Konser Programı” düzenlendi. Ankara Resim ve Heykel Müzesi tarihi Türk Ocağı Salonu’nda düzenlenen konser ve kutlama programına; Litvanya Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Natalya Lopatina, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Abdülhadi Turus, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin katılarak konuşmalarını gerçekleştirdi. Üst düzey katılımla gerçekleştirilen programda, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Türkiye'den ve Ukrayna'dan önemli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra pek çok isim yer aldı.

https://www.youtube.com/watch?v=eVNH7eBNCVQ

Programın sunuculuğunu yapan Tuvğan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin, programın girişinde Litvanya/Lipka Tatarları hakkında bilgilendirici bir sunum gerçekleştirdi.

MÜKREMİN ŞAHİN: TÜRKİYE'DE YAŞAYAN KIRIM TATARLARI, LİPKA TATARLARININ KARDEŞİDİR

Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, program kapsamında yaptığı konuşmada, "Bizler aslında aynı kökün insanlarıyız. Bir araya geldiğimiz zaman aynı dili konuşmasak bile anlaşmamız hiç zor olmuyor. Sayın Büyükelçilerin şahsında Litvanya ve Ukrayna devletine teşekkür ediyoruz. 2021 yılını Lipka Tatarları yılı olarak kabul ettiler... Türkiye'de yaşayan Kırım Tatarları, Lipka Tatarlarının kardeşidir. Dost Litvanya'ya Kırım Tatar Milli Hareketi'ne verdiği destekten ötürü teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

LOPATİNA: BU GÜÇLÜ DAYANIŞMADAN DOLAYI KIRIM'IN İŞGALDEN KURTULACAĞINA ŞÜPHEMİZ YOK

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, programa babasının vefatı nedeniyle katılamadı. Büyükelçi Bodnar'ın yerine programa katılan Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Natalya Lopatina yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bağımsız Ukrayna'yı tanıdığı 16 Aralık 1991 tarihinin 30. yıl dönümüne girildiğini hatırlatarak, Türkiye-Ukrayna ilişkilerine değindi. Lopatina, Kırım'ın işgalden kurtarılmasına yönelik Litvanya devletinin verdiği desteği anımsattı ve dost Litvanya'ya teşekkürlerini bildirdi. Lopatina, "Bu güçlü dayanışmadan dolayı işgal altındaki topraklarımızı (Kırım) kurtaracağımızdan şüphemiz yok" dedi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Natalya Lopatina, “2021 Litvanya Tatarları Tarih ve Kültür Yılı: Kutlama ve Konser Programı hakkında QHA'ya yaptığı açıklamada, bu etkinliğe katılmaktan mutluluk duyduklarını ve özellikle diğer kurumlarla düzenlemekten çok memnun olduklarını ifade ederek, "Hem Litvanya'daki Tatarlar hem de Ukrayna'daki Kırım Tatarları iki toplumun ayrılmaz parçalarıdır. Bu tür etkinlikler, onların kültürünün gelişimine destek sağlamak için yapılan etkinliklerdir." dedi.

https://www.youtube.com/watch?v=Sfg03ICoboU LİTVANYA BÜYÜKELÇİSİ DEGUTİS'TAN LİTVANYA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI KAZANMASINDA KATKISI OLAN TATAR TOPLULUĞUNA TEŞEKKÜR

Litvanya Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis, Kırım Tatarlarının Litvanya, Türkiye ve Ukrayna arasında oluşturduğu tarihi köprüye dikkat çekerek, ikili ülke ilişkilerindeki rolünü dile getirdi. Litvanya Tatarlarıyla olan tarihi ilişkilerden bahseden Büyükelçi Degutis, program kapsamında açılan fotoğraf sergisi sayesinde yurt içi ve yurt dışından davetlilerin, Kırım Tatarları hakkında bilgiye sahip olacağını kaydetti. Büyükelçi, "Litvanya'nın bağımsızlığını kazanmasına katkısı olan büyük Kırım Tatar topluluğuna teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Litvanya'nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis QHA'ya yaptığı açıklamada, 2021 yılını Tatar yılı olarak kutladıklarını, Tatarların Litvanya'ya 700 yıl önce geldiklerini ve Orta Çağ'dan bu yana Tatarlarla birlikte yaşadıklarını anlattı. Degutis, Litvanya Büyükelçiliklerinin Tatar topluluğu bulunan tüm ülkelerde kutlama etkinliklerini gerçekleştirdiğini aktardı. Büyükelçi Degutis, 2021 Litvanya Tatarları Tarih ve Kültür Yılı kapsamındaki etkinliklere katılan herkese ve özellikle Ukrayna'dan gelen küçük yaştaki dansçılara teşekkür ettiğini belirtti.

https://www.youtube.com/watch?v=HTKqY8LkqYY YTB BAŞKAN YARDIMCISI TURUS: LİTVANYA VE TATAR TOPLUMUNA HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUZ

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Abdülhadi Turus, Litvanya Tatarları yılını tebrik ederek, bu adımın Litvanya ve Tatar toplumu için hayırlara vesile olmasını diledi. Turus, "Kırım Tatarlarıyla aramazdaki köklü bağlar bilinmektedir. Kırım Tatarlarıyla ilgili sorumluluğumuzun farkındayız. Kırım Tatarları başta olmak üzere tüm soydaş topluluklarımıza destek olmaya devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Abdülhadi Turus, “2021 Litvanya Tatarları Tarih ve Kültür Yılı: Kutlama ve Konser Programı hakkında QHA'ya yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Derdimiz şu; dünyanın dört bir yanındaki hem soydaşlarımızla hem akrabalarımızla ilgili onların farkındalığını oluşturabilmek, onların yaşadıkları yerde refahlarını sağlamak, bulundukları ülke ile ilişkilerini iyi hale getirebilmek. Bunun için mücadele ediyoruz. Bugün buradaki programın da alt yapısı bunu gösteriyor. Soydaşlarımızın, özellikle Kırım Tatarlarının ana dillerini iyi kullanabilmeleri için projelerimize devam edeceğiz. "

https://www.youtube.com/watch?v=YnqgpINPV-k KIRIM TATAR ÇOCUKLARDAN GELENEKSEL HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ

Programda, konuşmaların ardından konser ve halk oyunları programına geçildi. Konser programında, Kırım Ailesi ve Cıyın Ansamblı'dan Kırım Tatar çocuklar, geleneksel Kırım Tatar halk oyunlarını sahneledi.

KIRIM AİLESİ'NDEN YTB'YE TEŞEKKÜR BELGESİ

Kırım Ailesi Koordinatörü Anife Kurtseitova, teşekkür konuşması gerçekleştirdi. Kurtseitova, Kırım Ailesi hakkında bilgi verdi ve Kırım Tatar çocukların faaliyetlerinden bahsetti. Kurtseitova, "Çok zor günler geçirdik. Türkiye Cumhuriyeti her zaman bizim yanımızdaydı" dedi. Kırım Ailesi Koordinatörü Kurtseitova, YTB Başkan Yardımcısı Abdülhadi Turus'a teşekkür belgesi takdim etti.

YTB'DEN KIRIM TATAR ÇOCUKLARA HEDİYE

Ardından YTB Başkan Yardımcısı, Kırım Tatar çocuklara hediyeler verdi. Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de faaliyet gösteren Kırım Ailesi'nden çocuklar, büyük Türk mutasavvıfı Yunus Emre'nin "Gel Gör Beni Aşk Neyledi" şiirini okudu.

KIRIM TATAR SANATÇI ELZARA BATALOVA SAHNE ALDI

Kırım Tatar sanatçı Elzara Batalova, program kapsamında Kırım Tatar yırlarını seslendirdi.

2021 Litvanya Tatarları Tarih ve Kültür Yılı Kutlama ve Konser Programı'ndan kareler: