Almanya Başbakanı (Şansölye) Olaf Scholz, Rusya'nın Kırım'ı işgali sorununun çözülmesinin, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın sona ermesi için belirleyici bir unsur olabileceğini söyledi. Scholz, Kırım'ın Birleşmiş Milletler'in (BM) kurucu devleti olan Ukrayna'nın bir parçası olduğuna dikkat çekti.
ARD televizyon kanalına dün verdiği röportajda, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rus işgali altındaki Kırım ve Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı topyekun savaşa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Scholz, “Kırım uzun zamandır Ukrayna'ya ait. SSCB döneminde Ukrayna BM üyeliği olan bağımsız bir devletti" dedi. Almanya Başbakanı, 2014'te Rusya'nın işgal ettiği Kırım'ın çok uzun süredir Ukrayna toprağı olduğunu vurguladı.
Almanya Başbakanı, Rusya'nın Kırım'daki işgaline ilişkin sorunun çözülmesinin savaşın seyri açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
UKRAYNA, BM’Yİ KURAN DEVLETLER ARASINDAYDI
BM'nin oluşturulması, 1944'te başladı ve o dönemde örgütün Birleşik Krallık, ABD ve SSCB arasında bir mücadele alanı haline geleceği anlaşıldı. Eli kanlı Sovyet diktatörü Stalin, SSCB'nin BM'de yalnız veya azınlıkta kalacağını öngördüğü için Sovyet cumhuriyetlerinin BM'ye bağımsız üyeler olarak dahil edilmesi teklifinde bulundu. Bunu sağlamak için Kremlin, 1944'te SSCB cumhuriyetlerini birdenbire "egemen devletler" haline getirdi. Stalin’in manipülasyonları sonucu Ukrayna ve Belarus, BM’nin kurucu devletleri arasına dahil edildi.
San Francisco'daki konferansta; Ukrayna, Birleşmiş Milletler'i kuran anlaşmayı imzalayan 51 ülkeden biri oldu. 1991 yılına kadar Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Ukrayna'nın de jure (hukuken) BM'de bağımsız bir ülke düzeyinde temsil hakkı vardı. Bununla birlikte, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin BM'deki fiili faaliyeti, SSCB’nin birleşik dış politikası çerçevesiyle sınırlıydı.