Kırım Tatar insan hakları savunucusu ve gazeteci Alim Aliyev, İsviçre merkezli Watson dergisine verdiği röportajda; Rus işgali altındaki Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının maruz kaldığı baskılar ve hak ihlallerini dile getirdi. Aliyev, Moskova’nın yüzyıllardır Kırım Tatarlarına karşı yürüttüğü baskılarla Kırım’da Kırım Tatarlarının kimliğini silmeyi ve yerine yeni bir Rus kimliği koymayı amaçladığını ifade etti.
KIRIM'DAKİ RUS BASKILARI ARTARAK DEVAM EDİYOR
Watson dergisinde 5 Ocak 2025 tarihinde yayımlanan röportajda; Kırım Tatar halkının Kırım’daki zor durumuna dikkat çeken Alim Aliyev, Kırım’daki siyasi mahkumların yüzde 80'inin Kırım Tatarı olduğunu vurgulayarak, "Birçok kişi bu durumu bilmiyor." dedi.
Alim Aliyev, Rusya'nın Şubat 2014’te Kırım’ı işgalinin, Kremlin'in geniş baskı ve zulüm tarihinden sadece bir sayfa olduğunu vurguladı. Bu işgalin, sadece buzdağının görünen kısmı olduğunu belirtti. Aliyev, Rusya’nın 1783’ten itibaren Kırım Tatarlarına karşı yürüttüğü baskı politikasını ve diktatör Josef Stalin’in emriyle 1944’te gerçekleştirilen Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nı hatırlattı. Aliyev, Kırım’dan sürgün edilen ailesinin 1988’de vatanına geri döndüğünü ve kendisinin Ukrayna’ya bağlı Kırım’da büyüdüğünü anlattı.
“Kırım'a son kez Ocak 2014’te gittim. Rus güçleri Kırım’ı işgal ederken Kıyiv’deydim.” diyen Aliyev, Rus işgalinden sonra Kırım Tatarlarına karşı uygulanan baskının giderek arttığını ifade etti. Keyfi aramalar, kaçırılmalar, cinayetler ve toplanma yasakları gibi hak ihlallerine dikkat çeken insan hakları savunucusu, "Tüm bu baskılarla hayatımızı tamamen alt üst ettiler. Ruslar kültürümüzü yaşamamızı engellemek için bizi giderek daha fazla yalnızlaştırıyor. Onların gözünde biz sadece sözde ‘çok kültürlü’ Kırım'ın bir parçasıyız, yarımadanın en büyük yerli nüfus grubu değiliz" şeklinde konuştu.
RUSLAR, ÇOCUKLARA UKRAYNA'NIN BİR DÜŞMAN OLDUĞUNU ÖĞRETİYOR!
Aliyev, 1783’deki ilk Rus işgalinden sonra Kırım nüfusunun yüzde 95’inin Kırım Tatarı olduğunu şimdi ise yarımadadaki Kırım Tatar nüfusunun yüzde 13’e düştüğünü vurguladı. Aliyev, Rus işgal yönetiminin baskısı nedeniyle 2014’ten sonra da on binlerce insanın Kırım’ı terk etmek zorunda kaldığını aktardı. Eskiden Kırım’ın bir tatil cenneti olarak görüldüğünü ancak Kremlin'in burayı tam bir askeri kaleye dönüştürdüğünü kaydetti. Rus işgalcilerin eğitim sistemini çocukların beyinlerini yıkamak için kullandığını belirten Aliyev, “İşgalciler, çocuklara Ukrayna'nın bir düşman olduğunı ve Kırım'daki Rus işgalinin doğru bir şey olduğunu öğretiyorlar" değerlendirmesini yaptı.
Bununla birlikte Aliyev, Rusya'nın Kırım Tatarlarının kültürel kimliğini yok etmeyi arzuladığını ve bunun yerine "yeni bir Rus kimliği" yaratmaya çalıştığını dile getirdi. Aliyev, "Rusya halkımı yok etmek istiyor. Ukraynalılar gibi biz de kimliğimiz için mücadele ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Öte yandan röportajın sonunda Kırım’ın mutlaka işgalden kurtarılacağına ve Kırım Tatarlarının mutlaka vatanlarında refah içinde yaşayacağına inandığını belirten Aliyev, “Biz her zaman ana yurdumuza geri döneriz, döneceğiz" dedi.