Ahtem Çiygöz: Yakında Kırım’ı işgalden kurtaracağız!

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Rus işgali altında bulunan Kırım’daki son durumu Kırım Haber Ajansına değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2023 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2023 16:15
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya, Ukrayna’nın farklı bölgelerini bombalayarak sivil halkı hedef alırken Ukrayna ordusu karşı saldırıya geçme hazırlıklarını büyük ölçüde tamamlamak üzere. Ukrayna üst düzey yetkililerinin “Bu savaş Kırım dahil tüm Ukrayna toprakları işgalden kurtarılınca sona erecek” yönündeki açıklamaları, 9 yıldır Rus işgali altında yaşayan Kırımlılara ümit veriyor.

Türkiye’nin ev sahipliğinde Ankara’da 4 Mayıs 2023 tarihinde açılışı yapılan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) 30. Yıl Dönümü Parlamento Başkanları Zirvesi ve 61. Genel Kurulunun ardından Kırım Haber Ajansına konuşan Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Rus işgali altında bulunan Kırım’daki son durumu değerlendirdi.

Yarımadadaki durumun zor olduğunu belirten Çiygöz, “Ama mücadele devam ediyor. Ukrayna ordusu, Kırım’a yaklaştığı için herkesin morali yükseldi. Şu an tüm dünya, Ukrayna’ya destek veriyor. Umudumuz var, yakın zamanda Kırım’ı işgalcilerden kurtaracağız. Kırım’da milletimiz, bu umutla yaşıyor. Bundan sonra da dokuz sene içinde çekilen zulüm sona erecektir.” ifadelerini kullandı.

“SAVAŞ RUSYA’NIN DAĞILMASI İLE SONA ERECEK”

Rus işgal güçlerinin Kırım’dan kovulduktan sonra savaşın yine de sona ermeyeceğini kaydeden KTMM Başkan Yardımcısı, “Kırım işgalden kurtarıldıktan sonra da 'savaş sona erdi' diyemeyiz. Savaş ancak Rusya dağıldıktan sonra sona erecektir. Kafkasya, Tataristan, Başkurdistan, diğer yerli halklar işgalcilerden kurtulunca. Yani şu anki Rusya’nın dağılmasıyla savaş sona erer.” dedi.

“RUSYA KIRIM’DAN ÇEKİLENE KADAR RAHATA KAVUŞAMAYACAK”

Rus işgali altındaki Kırım’da son aylarda sık sık meydana gelen patlamaları değerlendiren Çiygöz, “Kırım’ın farklı bölgelerinde patlamalar meydana geliyor. Bu bizim topraklarımız, dolayısıyla Rus askeri teçhizatı ve mühimmatının konuşlandırıldığı yerleri vurma hakkımız var. Bu yüzden işimize bakıyoruz. Rusya, Kırım’dan çekilene kadar rahata kavuşamayacak.” açıklamasında bulundu.

“SAVAŞ NEDENİYLE 18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ YIL DÖNÜMÜ İÇİN ÖZEL ETKİNLİK PLANLANMIYOR”

Yaklaşan 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım Kurbanları Anma Günü dolayısıyla Ukrayna Parlamentosu düzeyinde planlanabilecek anma etkinliklerine ilişkin Çiygöz şu ifadelere yer verdi:

“Özel bir program yapma imkanımız yok, çünkü savaş devam ediyor. Toplu etkinlikleri düzenleme imkanımız yok. Ancak Ukrayna Hükumeti ve Parlamentosu bu güne her zaman özel dikkat çekiyor.”

“KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ SOYKIRIM OLARAK TANIYAN ÜLKELERİN SAYISI ARTACAK”

Kırım Tatar Sürgününün günden günden çok sayıda ülke tarafından soykırım olarak tanınması için KTMM’nin çalışmalar yürüttüğüne dikkat çeken Çiygöz, “Zaman geçtikçe bize destek veren parlamentoların sayısı artıyor. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor, Ukrayna da bu konuda bize destek veriyor. İnşallah buna destek veren ülkelerin sayısı artar.” dedi.