AB: Ukrayna, Kırım da dahil işgal altındaki tüm topraklarını kurtarma hakkına sahip

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’ya verdiği desteği bir kere daha teyit ederek "Ukrayna, Kırım da dahil olmak üzere uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki tüm bölgelerinde tam kontrolünü yeniden kazanma hakkına sahiptir." açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2023 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2023 11:29
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’nın Kırım dahil olmak üzere uluslararası olarak tanınan sınırları içindeki toprak bütünlüğünü sağlama hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Dün düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konseyi genel oturumunda AB’nin, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya yönelik devam eden saldırganlığına ilişkin ortak bildirisi okundu. Bildiride, AB’nin Ukrayna’ya verdiği desteği bir kere daha vurgulayarak, “Hükumetlerimiz ve halkımız şunu açıkça ortaya koydu: Rusya'nın saldırı savaşına karşı, başta BM Şartı'nın 51. Maddesi olmak üzere uluslararası hukuka uygun olarak doğal meşru müdafaa hakkını kullanan Ukrayna'nın yanındayız ve gerektiği sürece yanında olmaya devam edeceğiz.” denildi.

“UKRAYNA TÜM BÖLGELERİNİ KONTROL ALTINA ALMA HAKKINA SAHİPTİR!”

AB'nin Ukrayna halkının, devletin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve özgürlüğünü savunma mücadelesindeki cesaretini ve kararlılığını takdir ettiği belirtilen belgede, “Ukrayna, Kırım da dahil olmak üzere uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki Rus işgali altındaki tüm bölgeleri özgürleştirme ve tam kontrolünü yeniden kazanma hakkına sahiptir.” ifadelerine yer verildi.

İŞGALCİ RUSYA’NIN SİVİLLERE YÖNELİK SALDIRILARI KINANDI

Bildiride, Rusya'nın konutlara, okul ve tıbbi tesislere, kültürel alanlara ve Ukrayna'nın kritik altyapısına, özellikle de enerji, ısıtma ve su temin sistemlerine karşı devam ettirdiği saldırıları, ayrıca geçici işgal altında bulunan Ukrayna topraklarındaki insan hakları ihlalleri şiddetle kınandı. Bununla birlikte Rusya’ya Zaporijjya Nükleer Santralinden askeri güçlerini geri çekme çağrısı yapıldı.

“KIRIM UKRAYNA’DIR!”

26 Şubat'ta Ukrayna’da Kırım’ın İşgaline Karşı Direniş Günü'nün kaydedildiğine dikkat çekilen bildiride, “Uluslararası Kırım Platformu Katılımcılarının Ortak Bildirisini hatırlıyor, güçlü ve birleşik bir sesle tekrarlıyoruz: Kırım Ukrayna'dır!” denildi.