AB'den Rusya'ya sözde seçim kınaması

Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın işgal altındaki Kırım’da düzenlediği sözde yerel seçimi kınayarak yasa dışı oylamanın sonuçlarını kabul etmediğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2024 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2024 15:30
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Birliği (AB) işgalci Rusya’nın, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kenti dahil olmak üzere Ukrayna'nın geçici olarak Rus işgali altında bulunan topraklarında sözde yerel seçim düzenlemesini kınayarak hukuken geçersiz olan söz konusu oylamanın sonuçlarını tanımadığını duyurdu.

AB Dış İlişkiler Servisi basın servisi tarafından bugün yayımlanan açıklamada, “Rusya, 6-8 Eylül tarihleri ​​arasında, yasa dışı ilhak edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar şehrinde de dahil olmak üzere kısmî bölgesel ve yerel seçimler gerçekleştirdi. AB, Ukrayna topraklarında sözde Rusya ‘seçimlerinin’ düzenlenmesini şiddetle kınıyor. Bunlar uluslararası hukuku, BM şartını, Ukrayna'nın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü ihlal eden bir başka eylemdir.” ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamada, Rusya'nın liderliği ve bu yasa dışı eylemleri organize etmekten sorumlu olan kişilerin uygun bir şekilde cezalandırılacağı ifade edildi.

Rusya’nın 10 yıl önce Kırım’ı işgal ederek Ukrayna’ya karşı saldırganlık başlattığı belirtilen açıklamada, “Bu savaştan çıkmanın tek bir yolu var: Rusya, Ukrayna'ya yönelik suç teşkil eden, asılsız ve haksız saldırı savaşını derhal durdurmalı ve tüm güçlerini ve askerî teçhizatını, uluslararası kabul görmüş sınırları dahilinde Ukrayna topraklarından çekmelidir.” ifadelerine yer verildi.

İŞGALCİLER SÖZDE SEÇİM ÖNCESİNDE KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE “UYARI KAĞITLARI” DAĞITTI

Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde yönetimi 6-8 Eylül 2024 tarihinde yerel seçim düzenledi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı 7 Eylül 2024 tarihinde yaptığı açıklamada sözde seçimlerin, uluslararası hukukun norm ile ilkelerine aykırı olarak yapıldığını ve bu durumun Rusya'nın siyasi sistemini gayrimeşrulaştırdığını belirtmişti.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, sözde yerel seçim öncesinde işgalcilerin “uyarı” kağıtları dağıtarak Kırım Tatarlarını korkutmaya çalıştığını belirtmişti. Ayrıca işgalci yönetimin seçimdeki katılım oranının yüksek olmasını sağlamak için farklı baskı yöntemlerine başvurduğu aktarılmıştı.