Şair, tercüman ve gazeteci Yunus Qandım'ın doğumunun 65. yılına özel Akmescit'te "Kırım Tatar Kitap Fuarı" düzenlenecek. Bu sene altıncısını tertip eden fuarın organizasyonunu Nenkecan Dergisi, Qaradeniz Production ve Yeşil Ada üstlenecek.
Fuarda son birkaç yıl içerisinde kaleme alınan, Kırım Tatar tarihi ve kültürü ile ilgili 27 kitap yer alacak. Fuar boyunca yazarlar, okuyucularıyla bir araya gelecek.
FUARDA YUNUS QANDIM'A ÖZEL ANMA PROGRAMI
1 Eylül 2024 tarihinde Akmescit'te icra edilecek olan fuar saat 10.00'da başlayacak. Birbirinden farklı kitapların standlarda yer alacağı programda saat 16.00'da şair, tercüman ve gazeteci Qandım'a özel anma programı yapılacak. Ardından saat 19.00'da başlayacak olan konser ile kitap fuarı sona erecek.
YUNUS KANDIM KİMDİR?
Kırım Tatar şair, yazar, tercüman ve gazeteci Yunus Kandım (Yunus Qandım), 4 Eylül 1959 tarihinde sürgün yeri olan Özbekistan'da dünyaya geldi.
Babasını küçük yaşta kaybeden yazar, 1981 yılında Taşkent Devlet Pedagoji Enstitüsünün Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Kırım Tatar şair, sanat faaliyetlerine de bu entitüde okuduğu yıllarda başladı.
Kandım’ın “Oquv zalında” adlı ilk şiiri 1979 senesi “Lenin Bayrağı” gazetesinde basıldı. Bazı şiirleri ise 1982’de Taşkent’te yayınlanan “Qarılğaçlar” adlı derlemede yer aldı. Şairin “Sen deñizge beñzeysiñ” adlı ilk şiir kitabı ise 1988’de çıktı.
1981 yılından eşi Sabriye ve çocukları ile birlikte vatan Kırım’a göç ettiği 1989 yılına kadar "Lenin Bayrağı" gazetesinde çalışan Kandım, Kırım’da Dostluq (Qırım) ve Yañı Dünya gazetelerinde gazetecilik yaptı.
Akmescit’teki Kırım Devlet Pedagoji ve Mühendislik Üniversitesinin Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Bölümünde hocalık da yapan Kandım, Ukrainceden Kırım Tatarcaya çeviriler yaptı. Özbek, Karakalpak, Kazak şairlerinin şiirlerini Kırım Tatarcaya aktardı.
Ukraincenin yaygınlaştırılması ve Kırım Tatar diline tercüme edilmesine büyük önem veren yazar; Vladimir Sosyura, Pavel Tıçina, Lesya Ukrainka gibi ünlü Ukrain edebiyatı klasiklerinin Kırım Tatar diline tercümesini gerçekleştirdi. Toplamda 3 cilt olan Kırım Tatar Edebiyatı Antolojisi kitabını hazırlayan Yunus Kandım, 30’dan fazla bilimsel makale yazdı.
Büyük yazar Cengiz Dağcı’nın Türkiye Türkçesinde yayınlanmış Korkunç Yıllar, Yurdunu Kaybeden Adam, Onlar da İnsandı, Anneme Mektuplar, Hatıralarda Cengiz Dağcı adlı eserlerini Kırım Tatarcaya aktararak yazarın Kırım’da daha çok tanınmasına vesile oldu.
Şiirleri 30’dan fazla şarkıya güfte olan ünlü yazar, Türkiye, Romanya, Baltık ve BDT ülkelerinde düzenlenen konferanslarda yer aldı. Kandım, 1992-2001 yılları arasında toplam 5 roman tercüme etti.
2000 yılında kendisine "Ukrayna Devlet Sanatçısı" unvanı verilen Yunus Kandım, 20 Mart 2005’te Akmescit’te vefat etti.